ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE Uvodi se pružanje usluge komunalnog linijskog prijevoza putnika, građani će imati besplatni javni prijevoz

Uoči 22. sjednice Gradskog vijeća Grada Križevaca križevački gradonačelnik Mario Rajn sazvao je konferenciju za medije na kojoj je najavio najvažnije točke dnevnog reda.

Gradonačelnik je istaknuo kako na ovom Gradskom vijeću ima 19 točaka dnevnog reda te kako su to uglavnom izviješća ustanova i tvrtki.

Kao jednu od bitnijih točaka gradonačelnik je istaknuo donošenje Odluke o povjeravanju obavljanja komunalne djelatnosti pružanja usluge komunalnog linijskog prijevoza putnika.

– Time će naši sugrađani po prvi puta, ima besplatan javni prijevoz. Na ovoj sjednici se rješavaju pravne stvari koje su preduvjet za uvođenje javnog prijevoza. Obavljanje usluge prijevoza povjerava se tvrtki Križevački poduzetnički centar. Takva komunalna uslužna djelatnost najkvalitetnije će se obavljati putem gradske tvrtke pogotovo u situacijama kada do sad to nismo imali ustrojeno. Križevački poduzetnički centar trenutno je u pripremanju svih potrebnih preduvjeta za obavljanje ove djelatnosti. U ovom trenutku su definirane dvije linije koje idu u potezu od željezničkog kolodvora do gradskog groblja, ne istim trasama. To je prva faza uspostavljanja linijskog javnog prijevoza. Po uspostavi cilj nam je spojiti okolna naselja, s time da ćemo tu dodatno promatrati funkcioniranje linijskog županijskog prijevoza. Građane će voziti električni mini busevi prema točno utvrđenoj satnici koja će biti pravodobno objavljena. Nadamo se da bi to moglo biti već krajem ove ili početkom druge godine s obzirom na sve pripreme koje obrađujemo – rekao je Rajn.

Osvrnuo i na 7. točku Donošenje Polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Grada Križevaca te rekao kako se Izvještaj odnosi za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja te je ostvaren višak prihoda u iznosu od 489 tisuća eura.

Odluku o sufinanciranju troškova medicinski potpomognute oplodnje istaknuo je kao jednu od najvažniji točaka ovog vijeća.

– Sufinancirat ćemo troškove medicinski potpomognute oplodnje. Sufinancirat će se prema tarifi medicinske ustanove, troškovi liječničkih pregleda od strane specijalista ginekologija, troškovi propisanih lijekova te drugi troškovi vezani uz provedbu postupka medicinski potpomognute oplodnje. Ovim putem zahvaljujem svima koji su nam pomogli svojim savjetima i iskustvima u kreiranju ove odluke budući da smo se savjetovali s vanjskim dionicima. Križevci će sufinancirati 50 posto medicinski potpomognutu oplodnju, najviše 4000 tisuće eura uz uvjet da se postupak ne provodi u potpunosti na teret HZZO-a. Pravo na sufinanciranje može se ostvariti najviše za dva postupka tijekom jedne kalendarske godine uključujući sve naknade transfera zametaka iz tih postupaka. Pravo na sufinanciranje može se ostvariti i za postupke koji su započeti unazad jedne godine od stupanja na snagu ove odluke – rekao je Rajn.

Osvrnuo se i na preuzimanje upravljanje nad prometnicom u Smičiklasovoj ulici od županijske uprave za ceste.

– Želimo navedenu prometnicu učiniti bitno sigurnijom. Riječ je o prometnici koja je neposredno uz našu Osnovnu školu “Ljudevita Modeca”. Prema tome, mislimo da bi ju određenim rješenjima mogli adaptirati i učiniti sigurnijom – naglasio je Rajn.

Od ostalih tema koje su se nekako provlačile između dvije sjednice Gradskog vijeća je odluka od odobravanju sredstva za izgradnju nove škole.

– U ovom trenutku radimo izvedbeni projekt i postupak ishođenja građevinske dozvole. Nakon toga, u studenom, će biti postupak Javne nabave za izgradnju. Velika je Javna nabava pa dozvoljavamo i interes šire poduzetničke zajednice, a prve radove očekujemo u prvoj polovici sljedeće godine. Pitanje koje se dosta često proteže je što je s OŠ “Vladimir Nazor”. U tijeku je izrada projektne dokumentacije za dogradnju, odnosno za izgradnju školsko-sportske dvorane. Imamo informaciju da se to može ostvariti sufinanciranjem iz NPOO-a – rekao je Rajn.

Osvrnuo se i najznačajnije ulaganje u  komunalnu infrastrukturu je završetak radova u Ulici Stjepana Radića.

– Provedeni su radovi na oborinskoj i fekalnoj odvodnji. Sada slijedi rekonstrukcija prometnice i izgradnja parkirnih mjesta. U tijeku je Javna nabava i po završetku očekujemo početak radova. To je investicija u potpunosti Grada Križevaca. Svjesni smo problema i sigurnosti i problema s parkiranjem auta na cesti. Zaista se nadam da će se taj problem sada riješiti – rekao je Rajn.

Konferenciji za medije nazočili su zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško te pročelnici Sandra Vuketić, Sandro Novosel i Krešimir Brunović.