Održana svečana sjednica povodom 100. rođendana Planinarskog društva “Kalnik”

U sklopu obilježavanja 100. obljetnice Planinarskog društva “Kalnik” Križevci, danas je održana svečana sjednica na kojoj su uručena priznanja članicama i članovima društva PD “Kalnik” te članicama i članovima Hrvatskog planinarskog saveza.

Svečanoj sjednici prisustvovali su župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, državni tajnik Ministarstva obrane Branko Hrg, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja- stanice Koprivnica Dejan Bojovski, Predsjednik Hrvatskog planinarsko gruštva “Bilo” iz Koprivnice Ivica Kušec i dopredsjednik Boris Majerus, predstavnica Hrvatskog planinarskog društva “Vitez” u BiH Višnja Žuljević, predstavnici Planinarskog društva “Promina” iz Drniša, predstavnik Hrvatskog planinarskog društva “MIV” Varaždin Milan Turkalj, predstavnica Planinarskog društva “Tuhobić” Rijeka Marija Ivančić, predsjednica Hrvatskog planinarskog društva “Bilogora” Vera Pauška te predstavnici Planinarskog društva “Lipa” Sesvete.

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Društva Dražen Zemun koji je sve srdačno pozdravio te svima zaželio dobrodošlicu.

Ivan Peklić, autor Monografije “Planinarsko društvo “Kalnik” 1924.-2024.”, predstavio je samu povijest društva.

– Naša povijest je bogata iako je bilo i prekida i stramputica. Društvo je osnovano 1924. godine iako je se i prije ovdje djelovalo planinarenjem. Nakon toga počinje zamah koji traje do Drugog svjetskog rata. Društvo je na početku imalo samo 23 člana. Razvoj društva je tekao stalno uzlaznom linijom. Nakon Drugog svjetskog rata osnovane su sekcije: od alpinističke do skijaške, zatim orijentacijsko trčanje, tu se počinju i organizirati prvi sletovi, odnosno druženja. Mnoga društva nemaju dom, a mi imamo i možemo se ovdje okupiti. Nadamo se i dalje ovako uspješnom radu društva i nadam se da se vidimo i na 200. obljetnici – rekao je Peklić.

U ime planinarskih društava svima prisutnima obratila se predstavnica Hrvatskog planinarskog društva “Vitez” iz BiH Višnja Žuljević.

– Dugogodišnji prijatelji smo s Planinarskim društvom “Kalnik”. Drago nam je da smo dio ovog događaja i da se obilježava 100. obljetnica. Zahvaljujem se u ime našeg društva i svih društava koji su ovdje domaćinu. Nadam se da ćete i dalje bilježiti uspješan rad i želim da što duže trajete i bilježite dobre rezultate i da budete i dalje aktivni kao i do sada – rekla je Žuljević.

Pročelnik HGSS stanice Koprivnica Dejan Bojovski rekao je pozdravio je sve prisutne te društvu čestitao ovu obljetnicu.

– Zahvaljujem društvu na jednoj dobroj suradnji koju imamo i nadam se da to tak bude i ostalo. Svima želim ugodnu zabavu ovdje na Kalniku i pazite se, Kalnik je lijep, ali ponekad i zeznut – rekao je Bojovski.

Branko Hrg, državni tajnik Ministarstva obrane, rekao je kako je povremeno aktivan član društva.

– Kalnik je naš vinarski kraj, a ovdje je jedna ekipa prisutnih jedno naše autohtono vino pila na planinarenju na Velebitu i to zato jer više nisam mogao nositi ruksak pa smo to htjeli isprazniti. To je jedna anegdota koja je ostala u sjećanju. Hvala vam na trudu koji ulažete u vodstvo Planinarskog društva, hvala vam na okupljanju mladih ljudi. Društvo je eruptirao pozitivno, društvo se jako razvija. U ovom društvu uvijek ima mjesta za sve – rekao je Hrg te čestitao obljetnicu.

Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren rekao je kako je uvijek spreman za pričati, a za penjati malo manje.

– Odajem vam jedno veliko priznanje na vašoj ustrajnosti. Ovo je jedan impozantan skup ljudi koji su došli dati doprinos ovoj obljetnici. Sto godina postojanja bilježe vrlo rijetke hrvatske institucije. Drago mi je da Društvo u ovom novom dobu na ovakav način djeluje. Činjenica je da nekako svi živimo u vremenu brzine, tehnoloških dostignuća i više nemamo vremena za neke male životne radosti. Ovakav vid druženja i sporta je dobar alat da se pobjegne od toga što nas čini nezdravima. Planinarsko društvo daje velik doprinos dobrom životu naše društvene sredine – rekao je Koren.

Na kraju svečanosti podijeljene su zahvalnice članicama i članovima društva za izniman doprinos razvoju društva i aktivan angažman u radu društva u proteklom petogodišnjom razdoblju  Ankici Budija, Marijani Čorak, Dragutinu Hendelji, Dejanu Jelenčiću, Ivki Kajganić, Mariji Kapović, Ivanu Kranjčeviću, Ivanki Krofl, Tomislavu Leskovaru, Martini Makar, Zlatku Mustiću, Jadranki Palčić, Marijanu Pofuku, Branku Vrbancu i Dejanu Bojovskom.

Zahvalnice su dodijeljene društvima i institucijama koji su svojom nazočnošću uveličali 100. obljetnicu.

Za postignute uspjehe, rezultate i zasluge za razvoj planinarstva Hrvatski planinarski savez na prijedlog Upravnog odbora PD “Kalnik” Križevci dodijeljena su priznanja i to Brončani znak HPS-a za najmanje 10 godina članskog staža i doprinos u razvoju planinarstva u RH Dariu Baniću, Goranu Deliću, Kristini Kirin, Marinu Marinkoviću, Ivanu Pekliću, Nadi Prekomorec, Štefici Wolf, Daliboru Wolfu i Draženu Zemunu.

Srebrni znak HPS-a dodijeljen je Robertu Pašičku. Plaketa HPS-a dodijeljena je Stjepanu Jembreku. Počasnim članom HPS proglašen je Lujo Konfic.