Ogranak Matice hrvatske Đurđevac je održao stručno predavanje pod nazivom “Đurđevečke žrtve Velikoga rata”

U Gradskoj knjižnici Đurđevac u nizu predavanja o đurđevačkoj prošlosti, Ogranak Matice hrvatske Đurđevac je održao stručno predavanje pod nazivom “Đurđevečke žrtve Velikoga rata”.

Održao ga je poznati istraživač đurđevačke povijesti Vladimir Miholek. Rezultat je to njegova 10-godišnjeg rada na istraživanju po Državnim arhivima u Beču, matičnim, crkvenim, vojnim i bolničkim knjigama te brojnim drugim izvorima.

Miholek je naglasio da je gotovo nemoguće doći do kazivača i živih izvora, ali dostupni izvori dokazuju da je više od 170 stanovnika Đurđevca i okolice ostavilo svoje živote na ratištima i frontovima Srbije, Galicije, Rusije, Italije, da su mnogi završili u zarobljeništvu i prisilnom radu u Sibiru, ili umrli od španjolske gripe, da to nije konačan broj žrtava Đurđevca u Velikom ili I. Svjetskom ratu, te da će istraživanje nastaviti.

Dodajmo kako je uz stručno predavanje održana i izložba ratnih memorabilija, odnosno fotografija, originalnih dokumenata i militarija koje je predstavio kolekcionar i istraživač povijesti Đurđevca Matija Vogrinčić iz vlastite zbirke.