Općina Dubrava povećala proračun za 15,6 posto zbog brojnih projekata koji se provode

Sjednica Općinskog vijeća Dubrave održana je u četvrtak u restoranu Sablić. Aktualni sat bio je posvećen tvrtkama u kojima Općina ima suvlasništvo pa su na sjednici bili direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije Tomislav Masten, direktor Komunalca Vrbovec Mato Jelić, direktorica Plina Vrbovec Irena Starešec i direktor Dombre 1094 Ante Grizelj.

Općinski načelnik Tomislav Okroša kaže kako su direktori na sjednici predstavili poslovanja tvrtki.

– Čuli smo koji se radovi izvode na području naše općine i vijećnici su dobili odgovore na pitanja što je odrađeno, što se trenutno radi i što se planira raditi u idućem razdoblju. Čuli smo da se na području naše općine provode projekti Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije vrijedni 6 i pol milijuna eura – rekao je Okroša.

Vijećnici su izglasali prvi rebalans ovogodišnjeg proračuna koji se povećava s 7,9 na 9,2 milijuna eura, odnosno veći je za 15,6 posto.

– Glavni razlog za povećanje je izuzetna aktivnost na području naše Dubrave, odnosno cijeli niz projekata koji nam je u međuvremenu odobren. Dobili smo sredstva na županijskim, nacionalnim i europskim natječajima. Najveći komad tog proračuna čini izgradnja i rekonstrukcija Dječjeg vrtića Dubrava. Radovi napreduju odlično, projekt je vrijedan više od 3 i pol milijuna eura, a 2,3 milijuna eura su bespovratna sredstva. Ostatak ćemo platiti iznimno povoljnim kreditom HBOR-a – dodao je Okroša koji je na sjednici podnio izvješće o radu za prvu polovicu ove godine.

– Ove godine je 55 Dubravaca bilo u Nerezinama, a Općina je školu plivanja sufinancirala s 50 posto za vrtićance i školarce. Isplatili smo 51 naknadu za studente. Moram istaknuti i rekonstrukciju igrališta NK Dubrave koja je u tijeku. Za asfaltiranja smo povukli 40 tisuća eura bespovratnih sredstava. Ponosni smo na prvi Dubravski stočarski sajam te na manifestaciju Dubrava fest koju je u tri dana posjetilo 10 tisuća ljudi – naveo je Okroša u izvješću.

Osim tog izvješća, prihvaćeno je i izvješće o izvršenju proračuna za prvih šest mjeseci u kojem su istaknuti povećani prihodi poslovanja. Izabran je i ponuditelj za uređenje dječjeg parka Šanac. Vrijednost radova je 81.785,94 eura s PDV-om, a Općina je osigurala oko 50 tisuća eura bespovratnih sredstava iz programa prekogranične suradnje s BiH i Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Na početku nove školske godine, načelnik se osvrnuo na mjere kojima Općina pomaže učenicima.

– Država osigurava udžbenike, a Općina je nabavila radne bilježnice, atlase i ostali obrazovni materijal za 300-ak učenika Osnovne škole. To ih je dočekalo prvog dana škole na klupama. U suradnji s državom i Zagrebačkom županijom za srednjoškolce osiguravamo besplatan prijevoz. Sudjelujemo i u sufinanciranju smještaja učenika u domovima, osigurali smo i božićnice za srednjoškolce te naknadu za studente – zaključio je Okroša.