Orači iz Koprivničko-križevačke županije ponovno najbolji u Hrvatskoj

Povodom 105. obljetnice Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu jučer je u Velikoj Gorici održano jubilarno 20. Državno natjecanje u oranju na kojem su orači iz Koprivničko-križevačke županije ostvarili sjajne rezultate i još jednom pokazali kako su najbolji u Hrvatskoj. Manifestacija je okupila najbolje orače iz 13 županija – njih 13 u  kategoriji premetnjaka i 12 u kategoriji ravnjaka. Saša Višak je u  kategoriji pluga ravnjaka osvojio  prvo mjesto i ovo mu je peta pobjeda na državnim natjecanjima. Zoran Radiček  je u kategoriji pluga premetnjaka osvojio četvrto mjesto, a ukupno je ekipa Koprivničko-križevačke županije osvojila prvo mjesto.

Pobjednici ovogodišnjeg 20. Državnog natjecanja će predstavljati Republiku Hrvatsku na Svjetskom natjecanju u oranju koje će se sljedeće godine održati u Češkoj.

Nagrade je uručio izaslanik predsjednika Vlade RH i državni tajnik pri Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i šumarstva Tugomir Majdak koji je zahvalio svim organizatorima, suorganizatorima i sponzorima, a čestitku su u prigodnim govorima uputili i dekan Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Ivica Kisić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Marko Kos te predsjednica HUONO-a Morana Tomičić.

Podsjetimo, Udruga orača Koprivničko-križevačke županije djeluje od 2007. godine i u tom razdoblju članovi Udruge su ostvarili brojne uspjehe, od prvaka na nacionalnoj razini do sudjelovanja na svjetskim natjecanjima u oranju. Udruga je i na prošlogodišnjem Državnom natjecanju u Poreču ostvarila ukupno prvo mjesto. Županija od samih početaka pruža podršku Udruzi i to kroz kupnju natjecateljskih plugova, održavanjem opreme, organizacijom natjecanja i drugim aktivnostima i jedna je od rijetkih županija koja na taj način podržava svoje orače

Partnersku podršku ekipi Koprivničko-križevačke županije na jučerašnjem natjecanju pružili su tvrtka Podravka te predsjednik Udruge orača KKŽ Darko Novotni i viši savjetnik – specijalist za poljoprivredu, ruralni razvoj i turizam Koprivničko-križevačke županije Denis Maksić.