Otvorenjem izložbe i predavanjem započelo obilježavanje 100. obljetnice osnutka Planinarskog društva “Kalnik”

Planinarsko društvo ‘Kalnik’ obilježava 100. obljetnicu od osnutka. Obilježavanje je započelo u četvrtak, a trajat će do nedjelje 22. rujna.

U prostorijama razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci otvorena je izložba fotografija “Planinarenje kroz 100 godina PD “Kalnik” Križevci”, a zatim je održano putopisno predavanje Daria Banića “Vrhovi Kilimandžaro, Denali, Elbrus, Matterhorn i Ararat”.

Predsjednik društva “Kalnik” Križevci Dražen Zemun predsjednik je društva već dva mandata te je svima čestitao 100. obljetnicu društva.

– U izložbu koja je otvorena danas saželi smo svih 100 godina. Izložba je složena kronološki koliko smo materijala mogli skupiti, a skupili smo ga dosta. Izložba je otvorena je do nedjelje. Najavile su nam se i škole što nas iznimno veseli. Za planinarstvo nema zime čim djeca imaju toliku volju. Nas u društvu svake godine ima između 250 i 350 članova. Na broj stanovnika to je jedna lijepa cifra. Na današnji dan u društvu nas ima 306. S članstvom smo zadovoljni. Imamo jako puno izleta zahvaljujući našim vodičima i organizatorima izleta na čelu sa Zlatkom Mustićem i Brankom. Oni to organiziraju jako lijepo i nema vikenda da nema nekog izleta. Planinarsko društvo je sve ove godine opstalo unatoč svim ratovima i nedaćama. Imamo jedan predivan objekt na Kalniku i onaj koji ima planinarsku iskaznicu to je njegova kuća – rekao je Zemun.

Dario Banić rekao je kako je 50 godina član Planinarskog društva “Kalnik” Križevci.

– Naše društvo broji oko 280 članova. Do sada je to najveći broj u povijesti našeg Planinarskog društva. Valjda je korona napravila svoje pa su ljudi dobili motivaciju za hodanje. Bio sam po cijelom svijetu. Bit planinarenja je meni Velebit. Na Kalniku sam skoro svaki dan, manje više sam obišao sve planine u našoj okolici. Mislim da nema planine u bivšoj Jugoslaviji, osim Srbije koju sam slabo posjetio, koju nisam obišao. Najzahtjevnija planina na kojoj sam bio je Denali. To je najviši vrh Sjeverne Amerike, ona se nalazi u polarnom krugu i za nju se smatra da je četvrta po težini za popet se. Čak smatraju da je i teža od Mount Everesta. Pozivam sve da se priključe našem društvu te da svi planinari više uživaju u samoj planini, a visine i brzinu ostave po strani. Postoji velika razlika između planinarenja nekada i sada. Prije je to bilo uživanje u samoj planini, nije se mjerilo koliko metara ni koliko brzo. Sad je to postalo natjecanje i sve više ličimo na ribiče. Planinarenje je uvijek bio jedan samozatajan sport iako je to više način života nego sport – rekao je Banić.

Ivan Peklić, autor Monografije Planinarsko društvo “Kalnik” Križevci 1924.-2024., rekao je kako mu je čast i zadovoljstvo što je imao sreću da bude autor monografije.

– Društvo je na samom početku bila podružnica Hrvatskog planinarskog saveza. Tijekom povijesti se društvo razvijalo, a ono što je najvažnije 1935. godine počela je gradnja doma i koji i dan danas stoji na Kalniku uređen i renoviran nekoliko puta. U Drugom svjetskom ratu dom je razrušen i planinarenje kao takvo tada više nije bilo interesantno. Nakon završetka rata prvo se obnavlja dom, a nakon toga i društvo. Najveća aktivnost društva bila je 70-tih godina kada se razvija i planinarstvo i alpinizam i orijentacijsko trčanje. Nakon toga je za vrijeme Domovinskog rata društvo zamrlo, a nakon toga se društvo ponovno razvilo i danas, s ponosom, možemo reći da smo uspjeli osnovati podmladak, imamo HGSS, i puno aktivnosti i predavanja. Naši članovi društva idu na najviše svjetske vrhove. Sve to je vrlo značajno za Grad Križevce. Želim da društvo i dalje napreduje i da se razvija u svim smjerovima i da svi mi doprinesemo u razvoju društva – rekao je Peklić te proglasio izložbu otvorenom.