Predstavljena Monografija “Planinarsko društvo Kalnik 1924.-2024.”

U velikoj dvorani Hrvatskog doma u Križevcima, u sklopu obilježavanja 100. obljetnice Planinarskog društva “Kalnik” Križevci, večeras je predstavljena Monografija “Planinarsko društvo “Kalnik” 1924.-2024.” autora Ivana Peklića.

Predstavljanju je prisustvovao križevački gradonačelnik Mario Rajn i zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško, a monografiju su predstavili Stipe Božić i tajnik Hrvatskog planinarskog saveza Alan Čaplar.

Mario Rajn, gradonačelnik Grada Križevaca, svima je zaželio dobrodošlicu u Križevce.

– Ovom obljetnicom ulazimo u vrlo uzak krug planinarskih društava koje aktivno promiče vrijednosti tijekom toliko godina. Od srca vam želim još puno aktivnih i zdravih desetljeća proničući sportske vrijednosti i ono što Križevci imaju za ponuditi – rekao je Rajn.

Tajnik Hrvatskog planinarskog saveza Alan Čaplar pozdravio je sve prisutne te naglasio kako Hrvatski planinarski savez ove godine obilježava 150 godina.

– U ovo vrijeme je prije 150 godina osnovano Hrvatsko planinarsko društvo na što smo iznimno ponosni. To je dio našeg naroda. Na 50. obljetnicu HPS-a osnovana je podružnica u Križevcima koja je doprinijela važnosti i uspjesima hrvatskog planinarstva. Prepoznajemo rezultate križevačkih planinara. Uvijek podupiremo aktivnosti i siguran sam da ćemo zajedno vidjeti još mnogo planina – rekao je Čaplar.

Predsjednik Planinarskog društva “Kalnik” Križevci Dražen Zemun čestitao je 100-ti rođendan svim planinarima društva te naglasio kako mu je iznimna čast biti predsjednikom za vrijeme ove velike obljetnice.

Autor Monografije Ivan Peklić rekao je kako je tijekom pisanja naišao na mnogo poteškoća, ali i na dosta pozitivnih reakcija te se zahvalio svima koji su pomogli da ova monografija ugleda svjetlo dana.

Stipe Božić čestitao je Društvu veliku obljetnicu.

– Ova monografija je odlična jer mora ostati zapis i neka priča za buduće naraštaje. Ako se vratimo na neku povijest i doba stvaranja onda znamo da je prvo u svim opisima stvaranja što je nastalo su bili vrhovi planina. Svi narodi su stavljali na te vrhove svoja božanstva. I dan danas se divimo tih vrhovima. Ljudi su prije iz potreba išli na te planine. Za hodočasnike možemo reći da su prvi planinari. Ako pratimo sva ta povijesna događanja sva važnija događanja dogodila su se na vrhovima planina od 10 zapovijedi pa do raznih grčkih legendi.

Ova knjiga je na diku planinarstvu i vašem planinarskom društvu. Nadam se da tu neće stati. Sljedećih sto godina tko zna tko će biti, ali biti će sigurno mnogo uzbudljivije. Čestitam vas još jednom i zaista je privilegija biti tu – rekao je Božić.

Predstavljanje Monografije uljepšali su tamburaši Gradskog tamburaškog orkestra Križevci.