U Križevcima otvorena izložba Petar Barišić “Retrospektiva 1978. – 2024.”

Izložba Petar Barišić “Retrospektiva 1978. – 2024.” otvorena je u srijedu u Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci.

Ravnateljica Gradskog muzeja Križevci Tea Hatadi uvodno je predstavila život samog umjetnika.

– Njegova djela nalaze se i u Australiji. Želim vam da uživate u ovim djelima jer su zaista spektakularni radovi. Kada sam prošle godine ušla u umjetnikov atelje nisam znala gdje gledati jer su skulpture svugdje. Prva ideja mi je bila da se iz tog ateljea nešto izdvoji zbog prostornog ograničenja. Ovo je jako bogata izložba. Više od mjesec dana možete uživati u ovim radovima. Naši školarci nas redovito posjećuju, ali ovim putem pozivam i roditelje, djedove i bake da nas posjete – rekla je Hatadi.

Autor izložbe Petar Barišić naglasio je kako mu je jako drago što izlaže u Križevcima.

– Pratim rad naše Tee i ovo radi vrhunski i profesionalno. Pratim je i kao autoricu i kao umjetnicu i ona je jedno zlato koje treba čuvati. Ograničeni smo s prostorom i prema tome smo vidjeli što ćemo izložiti. Donio sam puno više radova, no nije stalo. Najstariji rad je 1992. Ovo što nismo mogli izložiti napravili smo isprintane fotografije radova, spomenika i kulture u javnom prostoru. Napravili smo i zvučno-kinetičku instalaciju kao film. Zahvaljujem na ovoj prilici, uživajte – rekao je Barišić.

Zamjenik križevačkog gradonačelnika Danijel Šaško zahvalio je ravnateljici Muzeja na tome što dovodi najbolje autore u križevačku Galeriju.

– Doveli smo i radove gospodina Barišića. Već dugo razgovaram s gospodinom Barišićem o velikim skulpturama pa ćemo možda imati i neko iznenađenje – rekao je Šaško te svečano otvorio izložbu.

O umjetniku

Petar Barišić rođen je 7. listopada 1954. godine u Vrlici, gdje je pohađao osnovnu školu. Školu za primijenjenu umjetnost završio je 1973. u Splitu. Godine 1978. diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u kiparskoj klasi prof. Ivana Sabolića. Od 1978. do 1981. godine bio je suradnik Majstorske radionice prof. Frana Kršinića.

Izlagao je na više od sedamdeset samostalnih te više od 150 skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu (Zagreb, Split, Dubrovnik, Pečuh, Fulda, Mannheim, Stuttgart, Aachen, Moskva, Pariz, Osaka, Prag, New York, Melbourne, Beč, Šibenik, Budimpešta ..).

O Petru Barišiću Hrvatska televizija snimila je i emitirala nekoliko dokumentarnih filmova u režiji Eduarda Galića. Godine 2001. snimljen je film za znanstveno-obrazovni program u režiji Vlatke Vorkapić i po scenariju Matka Sršena.

Godine 2016. po scenariju Milana Bešlića snimljen je dokumentarni film o spomen obilježju Slomljeni pejzaž, autora Petra Barišića i koautora (arhi. Kata Marunica i arhi. Igor Ravlić), podignutom u spomen poginulom snimatelju HRT-a Gordanu Ledereru na brdu Čukur kod Hrvatske Kostajnice.

Od 2022. redoviti je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Izložba će biti otvorena do 19. listopada, a moći će se razgledati od ponedjeljka do petka od 10 do 13 i od 18 do 20 sati te subotom od 10 do 12.

Realizacija izložbe sufinancirana je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Koprivničko-križevačke županije i Grada Križevaca.