U Križevcima predstavljeno drugo izdanje “Proštenjarska crkva Majke Božje Koruške” autora Vladimira Palošike

U subotu, 14. rujna 2024. godine u Koruškoj je predstavljeno drugo, dopunjeno izdanje vodiča “Proštenjarska crkva Majke Božje Koruške”, autora Vladimira Palošike.

Vodič je izdan prigodom 350. obljetnice pila Žalosne Gospe i 20. obljetnice župe. Nakladnik je župa BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina.

Autor je u svojem izlaganju rekao da je pil Žalosne Gospe s mrtvim Kristom u krilu djelo glasovitog varaždinskog kipara Ivana Jakova Altenbaha, postavljeno kao zavjetni dar 1674. godine. To je ujedno i rani primjer umjetničkih veza Varaždina i Križevaca. Autor je naglasak stavio na još dvije osobitosti ovoga spomenika. To je najstariji javni spomenik Grada, nad kojim je oko pola stoljeća kasnije podignuta crkva, što je bez presedana u Hrvatskoj.

U vodiču se nalaze opisi oltara, slika i oslika te pokretnih spomenika, kaleža, svijećnjaka vječnog svjetla te kipova. Autor je istaknuo da je vodič svojevrsni katalog spomeničke baštine ove crkve i naveo riječi akademkinje Anđele Horvat: “Krivimo Tatare, Turke i ostale osvajače, koji su nam baštinu uništavali, a i sami svojim nemarom i neznanjem tome doprinosimo”.

“Ovaj vodič pisan je s ciljem da baštinu upoznamo, zavolimo i čuvamo kako bi se njome ponosili. S tim ciljem na kraju vodiča sažeci su na njemačkom i engleskom jeziku da se proširi krug poznavatelja naše baštine. Ako smo u tome uspjeli, vrijedilo je truda”, zaključio je autor.