U Križevcima proslavljen blagdan sv. Marka Križevčanina / Nadbiskup Kutleša: Sveti Marko Križevčanin nije tražio lakši put niti pristao na povlastice

Na svetkovinu sv. Marka Križevčanina, zaštitnika Bjelovarsko-križevačke biskupije, Koprivničko-križevačke županije i grada Križevaca, u subotu 7. rujna 2024. godine, održano je svečano misno slavlje na križevačkom Trgu Josipa Jurja Strossmayera koje je predvodio nadbiskup zagrebački i predsjednik HBK mons. Dražen Kutleša.

Bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak pozdravio je uvodno sve sudionike slavlja u Križevcima.

Nadbiskup zagrebački i predsjednik HBK mons. Dražen Kutleša poručio je kako je sveti Marko ustrajno nosio svoj križ i uz pomoć Božje milosti oblikovao svoj karakter.

– Primjer sv. Marka pokazuje da je mučenik uistinu simbol slobode, ali slobode koja je usmjerena na istinu i ljubav prema Bogu, a ne na borbu protiv drugih ljudi. Njegova žrtva poziv je na pomirenje, mir i pravo na vjeroispovijest, a ne na podjele i sukobe. Na taj način mučeništvo svijetli kao svjedočanstvo o istinskom dostojanstvu ljudske osobe, koje počiva u njezinoj sposobnosti da se slobodno opredijeli za istinu i vjeru, čak i kad se suoči s najtežim prijetnjama.

U konačnici, veličina žrtve mučenika sv. Marka leži u njegovoj nesebičnoj ljubavi, u slobodi savjesti i njegovom predanju Božjoj providnosti. Progonitelje koji su zarobljeni mržnjom sv. Marko svojim primjerom poziva na oslobođenje kroz ljubav i milost Božju. U tom duhu, Crkva časti svoje mučenike kao svjetionike nade, hrabrosti i istine – ne kao simbole otpora, već kao uzore ljubavi prema Bogu i bližnjemu.

Ne otvara li, draga braćo i sestre, mučeničko nepristajanje uz prisilu i nasilje vrata svima koji s nama dijele univerzalne ljudske, a ne samo vjerničke vrednote? Nisu li u tome svjetlu svi naši sveti i blaženi mučenici prijatelji i uzori svim ljudima, ne samo vjernicima?

Upravo je to ono što danas od nas traži naša vjera, a čemu svjedoče mučenici: pokazati da je Krist otvorio vrata svima, da je kršćanstvo snaga koja svijetu nudi univerzalnu poruku mira i put istinskog obraćenja. Odgovor na pitanje kako ćemo to postići u našem vremenu nude nam današnja čitanja – kazao je Kutleša.

Prije euharistijskoga misnoga slavlja, upriličena je svečana procesija biskupa i svećenika do oltara na otvorenom na križevačkom trgu.

Na misi su sudjelovali predstavnici političkih vlasti, kulturnoga života, crkvene udruge i pokreti, Križevačka djevojačka straža, hrvatski branitelji, vatrogasci, ravnatelji osnovnih i srednjih škola, hodočasnici te brojni drugi vjernici.

Danas će se na Trgu Antuna Nemčića odvijati prigodan program u organizaciji Destinacijske agencije Križevci koji će uključiti nastupe kulturno-umjetničkih društava, udruga i solista, podjelu paprikaša i gverca, izložbe, radionice, predavanje o Sv. Marku Križevčaninu, vožnju kočijom, ponudu izlagača i ugostitelja, popodnevno druženje uz tamburaše te ostali prigodni program.