U Križevcima svečano otvoreno prometno vježbalište za edukaciju djece biciklista i pješaka

U prostorima AMK “Križevci” svečano je predstavljeno i otvoreno prometno vježbalište za edukaciju djece biciklista i pješaka.

Stjepan Krpanić, predsjednik AMK “Križevci” upoznao je sve prisutne s povijesti Auto-moto kluba te s njegovim radom.

– Povijest nam seže sve do 1951. godine. Osnivanje kluba bilo je rezultat entuzijazma lokalaca koji su htjeli promovirati sport i okupljati ljubitelje automobila i motocikala. AMK “Križevci” ima odličnu suradnju sa županijom, gradom te svim školama i vrtićima na području grada Križevaca i okolice. Pružamo 24-satnu tehničku pomoć na cesti. U radionici, opremljenoj najsuvremenijim uređajima, pružamo sve vrste mehaničarskih i vulkanizerskih radova. Jedna od ključnih godina je 1959. godina kada je AMK organizirao prvu veliku moto utrku. Ona je bila veliki uspjeh i postavila temelj za sve buduće utrke – rekao je Krpanić.

Tajnik AMK “Križevci” Stjepan Peršin naglasio je kako mu je izuzetno zadovoljstvo što se danas na otvorenju okupio velik broj ljudi.

– Jučer je ovdje bilo stotinjak djece i bilo je pravo zadovoljstvo vidjeti sve njih na našem vježbalištu. Zahvaljujem se svima vama na dolasku iz svih krajeva Lijepe naše. Ovo je jedan zalog za budućnost. Ovdje će najveću korist imati naši ravnatelji škola, srednjih škola i vrtića i koji će moći koristiti ovaj poligon svakog dana. Otvoren je za sve naše sugrađane, prelijep je za uživanje, druženje s djecom i vođenje brige o sigurnosti u prometu. Zahvaljujem svima koji su pomogli da se ovaj projekt ostvari. Svake godine nešto otvaramo i poboljšavamo – rekao je Peršin.

Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa u Ministarstvu unutarnjih poslova, pozdravio je sve prisutne.

– Sigurnost cestovnog prometa od iznimne je važnosti zbog teških posljedica i gubitaka ljudskih života te spada u jednu od najvažnijih sigurnosnih pojava. Cilj nam je smanjiti broj stradavanja i broj poginulih osoba. Iz tog razloga, policija sustavno provodi razne preventivne aktivnosti i osmišljava nove modelitete rada. Represivne aktivnosti usmjereni su na brzinu, alkohol, uporabu mobitela te pojasa. Uz to veliku pozornost posvećujemo djeci i na vozače motocikla. Oni nam postaju jedan od ključnih problema.

Djeca su jedna od najranjivijih sudionika u prometu i moraju se učiti u sigurnim uvjetima. Mi svi zajedno moramo senzibilizirati i sve ostale. Policija apelira na vozače da se strogo drže prometnih propisa pogotovo u blizina škola. Apeliram i na roditelje da adekvatno voze djecu u svojim vozilima kako ne bi došlo do stradavanja. Izgradnja ovakvih vježbališta svakako će podići razinu sigurnosti cestovnog prometa – rekao je Mataija te čestitao na ovom projektu.

Gradonačelnik Grada Križevaca Mario Rajn zaželio je svima dobrodošlicu u Križevce.

– Križevci su grad edukacije. Moja društvena emancipacija počela je 1998. na natjecanju iz sigurnosti u prometu. Nakon mene je ovdje niz generacija počelo na isti način i nakon toga započelo svoju afirmaciju u gradu. Danas se Križevci osjećaju i ponosno i počašćeno što smo među rijetkim gradovima dobili ovakvo vježbalište. Prepoznat je trud svih djelatnika AMK “Križevci”. Samo edukacijom možemo preventirati sve one nesreće. Siguran sam da će grad i u narednim godinama još više baštiniti značaj ovog vježbališta. Veselim se broju djece koja će ovdje biti i mogu samo pozvati sve da iskoriste ovo vježbalište – rekao je Rajn.

Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren rekao je kako je uvijek u prostorima AMK-a lijepo, zanimljivo i korisno.

– Naš današnji susret nastavak je svih onih aktivnosti koje AMK provodi i jedan je od značajnijih čimbenika cijelog našeg grada i našeg prostora. AMK “Križevci” ima iznimno značajnu ulogu u našem gradu. Poznato je i širom Lijepe naše da smo grad motociklista, a taj segment je nezamisliv bez AMK-a. Svi skupa možemo biti i sretni i zadovoljni da se događa nešto u našem gradu i županiji. Prepoznajem jednu veliku korisnost za našu zajednicu, ali i cijelo naše društvo. Veselimo se svim budućim našim susretima kojih će sigurno biti – rekao je Koren.

Ivo Bikić, predsjednik Hrvatskog autokluba, pozdravio je sve prisutne.

– AMK “Križevci” jedan je od temeljnih klubova u sustavu HAK-a koji obavlja sve djelatnosti, ali i niz drugih djelatnosti i aktivnosti i obogaćuje život. Jedan od takvih projekata je i ovo vježbalište. To je jedan zahtjevan projekt. Vježbalište je prostor u kojem se, u kontroliranim uvjetima, sigurno obavlja priprema, upoznavanje sa znakovima, prometnim pravilima, educira za upravljanje biciklom i romobilom, događaju greške i opraštaju greške. Snažno podržavam izgradnju ovakvih vježbališta kojih sada ima pet u Hrvatskoj, a želio bih da ih bude i još više – rekao je Bikić.

Pomoćnik glavnog tajnika Hrvatskog autokluba Sinan Alispahić naglasio je kako je ovo jedno u nizu od prometnih vježbališta u Hrvatskoj, a najveće i najljepše je u Vinkovcima.

– Ovo vježbalište zaslužuje takve epitete po učincima. Od Splita, Vinkovaca, Osijeka, Križevaca, Kutine imati ćemo prostora educirati našu djecu po pitanju sigurnosti u prometu. Ovo vježbalište je napravljeno u najkraćem roku. Uz dobru volju itekako se može puno ulagati u edukaciju jer bez edukacije nema sigurnosti, bez ulaganja nema napretka. Osnovni cilj ovog vježbališta je da se poboljša edukacija djece biciklista kako bismo dobili kvalitetno osposobljenu djecu. Ovo vježbalište, prije svega, na dobrobit je AMK-a “Križevci”, djeci, njihovim roditeljima i svima onima koji žele pridonijeti sigurnosti cestovnog prometa. Budućnost je da se na ovakvom vježbalištu nađe što više djece s ovog područja. Djeca jedva čekaju da sudjeluju u edukaciji – rekao je Alispahić.