Župan Koren prisustvovao godišnjoj konferenciji Večernjeg lista „Hrvatska kakvu trebamo“

”Hrana kao geopolitičko i strateško pitanje” tema je ovogodišnje konferencije Hrvatska kakvu trebamo koja se u organizaciji Večernjeg lista i Podravke po sedmi puta održava u Koprivnici. Konferenciji je prisustvovao i župan Darko Koren, a uz domaćine glavnog urednika Večernjeg lista Dražena Klarića i predsjednice Uprave Podravke Martine Dalić, skupu koji je okupio eminentne gospodarstvenike i predstavnike društveno-političkog života, prisustvovao je i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sa ministrima i suradnicima.

Okupljene su uvodno pozdravili glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić i predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić koja je istaknula kako je tema proizvodnje hrane i samodostatnosti jedna od ključnih pitanja ne samo prehrambene industrije već i strateškog nacionalnog interesa.  Naglasila je kako je Podravka kroz velike investicije i razvoj proizvodnih procesa krenula putem na kojem nastoji osigurati što više domaće sirovine u svojim proizvodima.

Nakon uvodnih riječi uslijedila je panel diskusija na kojoj su, uz moderiranje glavnog urednika Poslovnog dnevnika Vladimira Niševića, o hrani kao geopolitičkom i strateškom pitanju raspravljali predsjednik Uprave ENNA grupe Boštjan Napast, direktor Osatina grupe Mirko Ervačić, predsjednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi te predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić.

Na kraju konferencije predjednik Vlade RH Andrej Plenković u razgovoru s zamjenikom glavnog urednika Večernjeg lista Mislavom Šimatovićem je razgovarao o prednosti članstva Hrvatske u Europskoj uniji, potrebama za reformom poreza na nekretnine i regulacijom tržišta najma, izazovima energetske krize te je naglasio važnost jačanja domaće poljoprivrede. Istaknuo je kako je Hrvatska ulaskom u Europsku uniju dobila mogućnost korištenja 25 milijardi eura iz EU fondova, što omogućuje snažan investicijski zamah i hvatanje koraka s drugim članicama Unije. Dodao je kako do kraja mandata očekuje da će Hrvatska dostići 78 posto prosjeka BDP-a Europske unije te istaknuo potom važnost reforme zajedničke poljoprivredne politike i korištenja zajedničkih sredstava za jačanje domaće poljoprivrede.

Dodajmo na kraju kako su današnjoj konferenciji prisustvovali i potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro, državni tajnik Zdravko Tušek,  koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić, članovi Uprave Podravke i Večernjeg lista, predsjednik Uprave tvrtke Radnik Mirko Habijanec te brojni drugi gosti i uzvanici iz poslovnog i gospodarskog svijeta.