Akcija za 5! ponovno okupila srednjoškolce u gradskoj upravi Grada Križevaca 

Učenice i učenici svih križevačkih srednjih škola, u srijedu, 16. listopada, podijeljeni u četiri tima, osmišljavali su svoje prve projektne prijedloge i odabrali najboljeg kojeg će realizirati. U tom procesu, podršku su im pružali educirani koordinator i  koordinatorice, ali i zaposlenice i zaposlenici različitih upravnih odjela Grada Križevaca. Predstavljanje učeničkih projektnih prijedloga, rasprava i glasovanje o najboljem bili su  otvoreni za javnost, a održali su se u Velikoj vijećnici Grada Križevaca.

Program „Dana akcije“ otvorile su Ema Žufić i Sara Sušanj iz Udruge „Delta“ te pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalu skrb, nacionalne manjine i  turizam Sandro Novosel. „Samo jedan projekt će danas biti pobjednički, ali sve ideje koje  budete imali pronaći će svoje mjesto u nekoj od aktivnosti u okviru nedavno usvojenog  Programa za mlade Grada Križevaca,“ uvodno je rekao pročelnik Novosel i zaželio  učenicama i učenicima sreću u radu i dobru atmosferu u uredima gradske uprave. Grupe su  kroz zadatke i dijalog s donositeljima odluka vodili koordinator, odnosno koordinatorice Ana Maria Rešetar (Pučko otvoreno učilište Križevci), Ana Santo (Centar za mlade Križevci),  Sanja Čavić (Grad Križevci) i Martin Topljak (Udruga P.O.I.N.T.), a pozdravio ih je i  gradonačelnik Mario Rajn.

U kontekstu superizborne godine, na „Danu akcije“ učenici su osmišljavali svoje projektne  prijedloge na temu političke pismenosti mladih kojima su nastojali potaknuti aktivno  sudjelovanje (mladih) građana u (demokratskom) društvu. Projektni prijedlozi učenica mogli  su ići u dva smjera: javne kampanje (informiranje mladih ili zagovaračke aktivnosti prema  donositeljima odluka) ili edukacije (edukativne aktivnosti u temi politike). Četiri grupe učenika razvili su i predstavili četiri projektne ideje: „Kvizokracija“, „Politička sapunica: večer bez  konkretnih odgovora“, „Ako te nije briga i ne glasaš, nemoj se čudit’ kad sve ode u k****“ i  „U.P.M. (Upomoć mladi!)“. Kreativne nazive projekata i aktivnosti na predstavljanju i u  završnoj raspravi pratilo je i stručno tijelo – Marko Martinčević, vijećnik Županijske skupštine

Koprivničko-križevačke županije i Dino Luka Budinski, član Savjeta mladih Grada Križevaca  koji su učenicima davali povratne komentare na njihove ideje i javni nastup. Prema unaprijed zadanim kriterijima, predstavnice svake grupe u ad hoc formiranom Vijeću učenica ocjenjivale su sve projektne prijedloge. Nakon žustre, produktivne i argumentirane  rasprave, pobjedu su odnijele Ines, Antonela, Sara i Renata s projektom „Kvizokracija“. Do  kraja polugodišta pobjednička grupa želi provesti pub kviz u Klubu kulture za što će Grad  Križevci izdvojiti iznos od 670,00 eura iz Proračuna.

„Program „Akcija za 5!“ želi učenicima i učenicama omogućiti stjecanje vještina koje im mogu  koristiti nakon završetka obrazovanja. Osim što dobivaju znanja o osnovama projektnog  ciklusa, kao što su identifikacija problema, formulacija cilja, opisa aktivnosti i kreiranja  proračuna, razvijaju i vještine prikupljanja, analize i vrednovanja ključnih informacija,  uvažavanje stajališta s kojima se nužno ne slažu, prezentacijske vještine i uvjeravanje da je  baš njihova ideja pobjednička. Isto tako, u „Akciji za 5!“ važna je i dimenzija političkog obrazovanja mladih jer ako želimo mlade naučiti kako se donose odluke, trebamo ih dovesti  na mjesta gdje se odluka zaista i donose, a to su gradske vijećnice i uredi gradskih uprava,“  poručuju iz Udruge „Delta“ koja u suradnji s Gradom Križevcima provodi program. „Akcija za 5!“ odvila se u sklopu projekta „Izbori se” kojeg provodi Udruga „Delta“ u  partnerstvu s Gradom Rijekom, Gradom Opatijom i Gradom Križevcima. Projekt je  sufinanciran sredstvima Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih, Grada Rijeke, Grada  Opatije i Grada Križevaca.