Dan ružičaste vrpce obilježen u Križevcima

Povodom obilježavanja 25. Dana ružičaste vrpce danas se u Koprivničko-križevačkoj županiji održavaju humanitarne akcije koje organiziraju Udruga žena s bolestima dojke “Agata” Križevci, “Narcise” Đurđevac te Udruga žena oboljelih od raka dojke “Nada” Koprivnica.

Ovaj značajan dan posvećen je podizanju svijesti o važnosti prevencije raka dojke, redovitih pregleda i ranog otkrivanja bolesti što značajno doprinosi uspješnom liječenju.

Humanitarne akcije će se održavaju se u sva tri grada od 9 do 12 sati pa je Udruga “Agata” iz Križevaca akciju održava na Trgu Josipa Jurja Strossmayera, gdje dijele edukativne materijale i ružičaste vrpce – simbol solidarnosti i potpore ženama oboljelima od raka dojke.

Melita Miščević, predsjednica Kluba “Agata” Križevci” rekla je kako početkom listopada započinju Danom obilježavanja narcisa, odnosno Dana borbe protiv raka dojke.

– Ujedno koristimo ovu prigodu da upozorimo i uputimo sve žene na kontrolne preglede. Znamo svi, ako je rak otkriven rano u visokom postotku je izlječiv. Medicina ide naprijed, ima sve više lijekova i doći na kontrolni pregled je vrlo bitno u našoj bolesti. Danas smo na trgu i svatko koga zanima može doći, a uzeli smo i lutku na kojoj možemo pokazati samopregled dojke – rekla je Miščević.

Zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško zahvalio je Udruzi “Agata” koja već godinama obilježava ovaj dan.

– Znamo da je rano otkrivanje jako važno u svim bolestima pa tako i raka dojke. Pozivam sve žene da dođu na pregled. Križevcima imaju novi uređaj za mamografiju tako da se sve može obaviti u Križevcima. Važno je brinuti o svom zdravlju – rekao je Šaško.