Dođite u subotu u Đurđevac na 17. Veliku martinjsku špelanciju

U subotu, 26. listopada na Gradskoj tržnici u Đurđevcu u 18,00 sati održati će se 17. Velika martinjska špelancija koja će i ove godine okupiti brojne vinske biskupe i ljubitelje kapljice.

Za tu je prigodu kao i svake godine do sada, priređen bogat program, a manifestacija ima i humanitarni karakter. Sav prikupljen iznos uplatit će se Udruzi Mali princ iz Đurđevca.

Ovo nije proslava samog Martinja, koje se obilježava 11. studenog, već redovna godišnja vinoda Martinjskih meštri, a budući da je zamišljeno da se svake godine održava u drugom gradu, ove godine je došao na red i Đurđevac – rekla je Kristina Sočev iz Turističke zajednice Koprivničko-križevačke zajednice.

Đurđevac je poznat kao vinarski predvodnik s obzirom na broj klijeti po broju stanovnika, a poznati smo i po vrhunskim vinima “s Peskov”- rekao je Mario Fuček, direktor Turističke zajednice grada Đurđevca.

Martinjski običaji i obnašanje tradicije po Križevačkim štatutima i Koprivničkim regulama u veselim društvima po vinogradima i ugostiteljskim objektima u našem kraju imaju dugu povijest.

Velika matinjska špelancija je sastanak četrdesetak martinjskih biškupa koji dolaze iz cijele Hrvatske. Oni će između sebe izabrati Velikog meštra martinjskog ceremonijala, prvog među jednakima, kojemu će predati pečat i biškupsku kapu.

Po jedinstvenom ritualu oni na kraju krste mošt u vino i vlasniku izdaju krsni list kao dokaznicu da je poganin mošt preveden u finu vinsku kapljicu koja se bude rado pila.

Osim u programu posjetitelji će moći uživati u dobroj kapljici koju će im na degustaciju ponuditi vinari iz Hrvatske i inozemstva te članovi udruga vinara iz Koprivničko-križevačke županije, a za dobru atmosferu pobrinut će se Tamburaški sastav Dangube.