Najavljena velika ulaganja u Muzej grada Koprivnice i Koprivničku sinagogu

U prostorima Muzeja grada Koprivnice u srijedu je održana konferencija za medije povodom najave energetske obnove zgrade koprivničkog Muzeja i cjelovite obnove Koprivničke sinagoge Kulturni centar „Prim. dr. Krešimir Švarc“.

Naime, Muzej uskoro započinje sveobuhvatni projekt energetske obnove svoje povijesne zgrade, sufinanciran sredstvima Europske unije u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026. ukupne vrijednosti oko 1,8 milijuna eura s uključenim PDV-om.

„Ova investicija nas jako veseli jer je apsolutno u skladu sa strategijom koju imamo, kad pričamo o razvoju naše muzejske djelatnosti i svega onoga iz naše baštine što želimo pokazati široj javnosti. Riječ o jednom velikom iskoraku koji će puno značiti našim muzealkama i muzealcima, ali da će puno značiti i svim ljudima koji su očekivali određene iskorake od našeg muzeja, vole pratiti tu scenu i definitivno je da ćemo sada dobiti doista jedan adekvatan reprezentativan prostor koji će puno značiti u daljnjem brendiranju Koprivnice kao kulturnog centra ovog dijela Hrvatske“, poručio je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Vršitelj dužnosti ravnatelja koprivničkog Muzeja Ivan Valent istakao je da je ovaj dio radova samo nastavak koji traje već duži niz godina.

„Ovaj projekt energetske obnove nastavlja se na višegodišnja ulaganja očuvanja kulturne baštine. Temelji projekta postavljeni su još 2018. godine, kada je izrađena projektna dokumentacija u sklopu projekta RefurbCulture , financiranog kroz program INTERREG Mađarska – Hrvatska. Tada su predviđene sveobuhvatne mjere obnove podijeljene u sedam faza. Očekivani završetak radova planiran je u roku od 12 mjeseci od početak provedbe projekta“, kazao je Valent, istaknuvši kako će Muzej imati sasvim jedan novi izgled i pristup posjetiteljima, odnosno da će postojati mogućnost interakcije između publike i postavljenih predmeta.

Radove koje obuhvaća energetska obnova spomenuo je pročelnik Upravnog odjela za izgradnju grada, upravljanje nekretninama i komunalno gospodarstvo Mario Perković.

„Riječ je o sanaciji problema kapilarne vlage u zidovima prizemlja i kata, ugradnja toplinske izolacije ovojnice zgrade, rekonstrukcija i sanacija vanjske fasade zgrade, zamjena postojeće vanjske stolarije, djelomična zamjena i restauracija postojeće unutarnje stolarije, sanacija neadekvatnih naknadno ugrađenih podova i postojećih originalnih podova u lošem stanju, prenamjena dijela prostorija unutar zgrade i uređenje dvorišta te potpuna rekonstrukcija starih elektroinstalacija, uključujući unutarnju opću i izložbenu rasvjetu“.

Nakon završene konstruktivne obnove Koprivničke sinagoge slijedi cjelovita obnova i stavljanje u funkciju ovog zaštićenog spomenika kulture. Iz Nacionalnog plana i oporavka odobrena su sredstva u iznosu od 1,6 milijuna eura s uključenim PDV-om.

Cjelovita obnova uključuje izradu projektne dokumentacije, izvođenje radova cjelovite i energetske obnove, stručni nadzor, projektantski nadzor, poslove koordinatora zaštite na radu u tijeku građenja te planiranje i izrada dokumentacije za nadmetanje, promidžbu i vidljivost.

Što obnova Koprivničke sinagoge znači za obližnju Umjetničku školu „Fortunat Pintarić“, kazale je ravnateljica Ariana Šandl.

„Neopisivo je zadovoljstvo da se obnovi takav objekt koji se nalazi u našoj blizini što nam otvara jedan novi koncertni prostor u kojem će se odvijati i nastava glazbene škole i naši te gostujući koncerti koji će uvelike poboljšati kvalitetu rada naše škole. Uglavnom, riječ je o pravom reprezentativnom prostoru koji će obogatiti kulturni život našeg grada“, zaključila je Šandl.