Održana 12. likovna radionica u čast generala Markača

Ovaj vikend u Domu Mladen Markač u Đurđevcu na Peskima održana je 12. tradicionalna likovna radionica „Peski-Art 2024. Đurđevac“, a u sklopu manifestacije „Podravina svojemu generalu“.

Ovom manifestacijom obilježavaju se značajni datumi novije hrvatske povijesti, a posebice dan donošenja oslobađajuće presude za hrvatske generale u Haagu, a održava se u čast rođena Đurđevčana, heroja domovinskog rata, generala Mladena Markača.

I ove godine interes za sudjelovanje bio je izniman, a pozivu organizatora odazvalo se pedesetak likovnih stvaratelja iz 9 županija kontinentalne Hrvatske, a koji su izradili isto toliko likovnih djela koja će nakon izložbe i svečane priredbe biti darovana Javnoj ustanovi Veteranski centar Podružnica u Daruvaru.

Otvorenju radionice prisustvovali su u ime pokrovitelja Grada Đurđevca gradonačelnik Hrvoje Janči koji je radionicu i službeno otvorio, te u ime Koprivničko-križevačke županije zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Na zatvaranju radionice sudionicima su se obratili u ime pokrovitelja Ministarstva hrvatskih branitelja RH Spomenka Ljubić Grbavac, izaslanica podpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, u ime primatelja donacije likovnih radova, voditelj Veteranskog centra Podružnice Daruvar Dren Stoček, te voditeljica područnog ureda Ministarstva hrvatskih branitelja u županiji Tatjana Mihaldinec.

Svi su u svojim obraćanjima istaknuli važnost čuvanja sjećanja na značajne datume novije hrvatske povijesti i hrvatske branitelje kroz druženja i manifestacije, a i svi su istaknuli posebnost ove manifestacije „Podravina svojemu generalu“ jer je specifična po svojoj ideji, ciljevima i načinu održavanja.

Nakon niza gradova od Đurđevca, Zagreba, Vukovara, Knina, Lipika, Pakraca, Gospića, Gline, Šibenika, Sinja ove godine likovni radovi darovati će se u Grad Daruvar, Veteranskom centru Podružnici u Daruvaru.

Organizator ove manifestacije i likovne radionice je udruga „Peski-Art Đurđevac“, suorganizatori Turistička zajednica Grada Đurđevca, Mjesni odbor Peski-Đurđevac, Udruga Matice umirovljenika Grada Đurđevca, Etno kuće obitelji Karlovčan, Udruga žena Peski, udruga udomitelja za djecu „Osmijeh“, te mnogi pojedinci i volonteri koji pomažu organizaciji.

Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo hrvatskih branitelja RH, Koprivničko-križevačka županija i Grada Đurđevac.