Promocija knjige o dvojici umjetnika Novosađanina u Križevačkoj eparhiji

Novinarska asocijacija Rusina-NAR iz Novog Sada i Križevačka eparhija pozivaju Vas na promociju knjige „Arsenije Teodorović i Arsenije Marković – dva umjetnika Novosađanina u Križevačkoj eparhiji“ autora Milene Vrbaški i mr. sc. Dragojle Živanov koja će se održati u petak, 4. listopada 2024. s početkom u 18:00 sati u konzistorijalnoj dvorani, na prvom katu biskupske rezidencije u Križevcima.

 O publikaciji:

Knjiga je rezultat višegodišnjeg istraživanja i suradnje Križevačke eparhije i Novinarske asocijacije Rusina- NAR iz Novog Sada koje je okrunjeno otkrićem do sada nepoznatog ikonostasa koji je rađen za katedralu Presvete Trojice u Križevcima, a danas se nalazi u crkvi sv. Jurja u Stojdragi. Također i otkrićem osam pokretnih, cjelivajućih ikona koje se nalaze u prostoru eparhijskog ordinarijata kao i portreta vladike Konstantina Stanića koji se nalazi u sjedištu Grkokatoličkog sjemeništa u Zagrebu.

Arsenije Teodorović (1767-1826) je jedan od najznačajnih ikonopisaca i portretista u srpskom slikarstvu krajem XVIII. i početkom XIX. stoljeća. Arsenije Marković (?-1799) je u povijesti umjetnosti ostao zapamćen kao vrsni drvorezbar u izradi interijera vjerskih i drugih objekata. Umjetnički trag oba umjetnika nalazi se u hramovima pravoslavne, rimokatoličke i grkokatoličke vjeroispovjesti.

Knjiga je iz tiska izašla krajem 2023. u Novom Sadu. Ilustrirana je sa preko 60 fotografija u boji i dvadesetak dokumenata iz arhivske građe Križevačke eparhije kao i prijevodima latinskih tekstova. Autor fotografija je Joakim Erdelji, snimatelj i fotograf iz Petrovaca.