U Đurđevcu počeo 26. Dan voća Koprivničko-križevačke županije

Najznačajnija manifestacija posvećena promociji proizvodnje voća i voćnih prerađevina, 26. Dan voća Koprivničko-križevačke županije otvorena je u subotu na Trgu sv. Jurja u Đurđevcu.

Glavni organizator 26. Dan voća je Koprivničko-križevačka županija, a u organizaciji sudjeluju Grad Đurđevac i gradska Turistička zajednica, Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede, područna jedinica Koprivnica te Udruga voćara i proizvođača voćnih prerađevina Koprivničko-križevačke županije i Poljoprivredna zadruga „Gruda“ za proizvodnju, skladištenje i distribuciju voća i povrća.

Otvorenju su prisustvovali zastupnici u Hrvatskom saboru Tomislav Golubić, Darko Sobota i Mišel Jakšić, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, zamjenik župana KKŽ Ratimir Ljubić, gradonačelnik Grada Đurđevca Hrvoje Janči, članice uprave Podravka Ljiljana Šapina, voditelj Centra za voćarstvo i povrćarstvo Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Tvrtko Jelačić, voditeljica Područne službe za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Koprivnica i predstavnica Ministarstva poljoprivrede Tatjana Martinović.

Voditeljica Područne službe za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Koprivnica i predstavnica Ministarstva poljoprivrede Tatjana Martinović pozdravila je sve prisutne.

– Htjela bih čestitati na trudu i radu naših voćara koji se uspješno bore s klimatskim promjenama. Želim da i dalje ustraju jer jedan od ciljeva je da budemo samodostatna država i u grani voćarstva. Nije lako ali vjerujem u mar i trud naših Podravaca i Prigoraca – rekla je Martinović.

– Mi smo ove godine dokazali koliko je poljoprivreda isplativa. Pozivam sve poljoprivrednike da budu i marljivi takvi kakvi jeste. U Podravci cijenimo rad svakog poljoprivrednika. Sada smo proširili svoje djelatnosti u poljoprivredi. Pozivam sve i u voću i u povrću da nam se pridruže. Podravka podržava i sponzorira svake godine ovu manifestaciju. Ove godine smo dali i nagrade za najmlađe sudionike – rekla je Šapina.

Gradonačelnik Grada Đurđevca Hrvoje Janči zaželio je svima dobrodošlicu u Đurđevac.

– Ova manifestacija prigoda je da se promoviraju domaći proizvođači voća, domaći proizvodi od voća, da se napravi konekcija između kupaca i proizvođača. Prije nekoliko godina smo otvorili na ovoj manifestaciji projekt “Podravinateka” koji živi na našoj tržnici i ovim putem pozivam sve da se učlane. Zahvaljujem se županiji i svima koji ste ovdje i koji podržavate domaće proizvođače – rekao je Janči.

Uime zastupnika u Hrvatskom saboru svima prisutnima se obratio Darko Sobota.

– Prije 10 godina imao sam priliku biti predsjednik organizacijskog odbora ove manifestacije. Čestitam svim voćarima koji su pokazali čime se bave, a zahvaljujem i županiji i gradu te svima koji su dali svoj doprinos u ostvarivanju ove manifestacije – rekao je Sobota.

Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije, zahvalio je Gradu Đurđevcu i na partnerstvu svih ovih godina.

– Hvala svim izlagačima koji su danas došli i svojim prisustvom i nastupom dali doprinos ovoj manifestaciji. Koprivničko-križevačka županije sektor poljoprivrede prati kroz razne programe i mjere i vjerujem da su i ovakve sajamske priredbe izuzetno bitne i značajne. Ovo je prilika da se proizvodi ponude i prodaju. Svaka ozbiljna država mora voditi brigu i proizvodnji hrane, a u posljednjem desetljeću smo svjesni da je to jedno od oružja kojim se možemo obraniti od svih nedaća suvremenog života – rekao je Koren te službeno otvorio 26. Dane voća.