U tijeku je realizacija velikih projekata u Đurđevcu

Đurđevački gradski su vijećnici podržali dosadašnji rad i prezentirana izvješća o poslovanju gradskih komunalnih tvrtki za proteklu godinu, koje su i ove godine poslovale pozitivno i stabilno.

Ni protekle godine Komunalije nisu stale s projektima te ih se paralelno provodi čak nekoliko.

– Nastavljeno je s ulaganjem u vodno-komunalnu infrastrukturu na području Đurđevca i okolnih općina, što je ujedno jedan od najvećih projekata ukupne vrijednosti 37,7 mil. eura. Projekt je realiziran u iznosu od 31 mil. eura što čini oko 80% te se bliži kraju. Na području grada i okolnih općina izgrađeno je 31 km novog vodoopskrbnog cjevovoda, 73 km nove kanalizacijske mreže, a priključeno je oko 2200 novih kućanstava na vodoopskrbnu mrežu i 2500 na kanalizacijsku mrežu, rekao je direktor Komunalija Tomislav Kolarić te dodao kako je provedena i javna nabava za izgradnju sustava odvodnje i pročišćivanja u prigradskim naseljima Sirova Katalena, Mičetinac i Sveta Ana.

Jedan od velikih projekata komunalnih tvrtki je i izgradnja nove upravne zgrade preko puta Gradske tržnice čiji se završetak očekuje tijekom iduće godine.

– Osigurat ćemo našim djelatnicima adekvatniji prostor za rad ali ćemo se i približiti građanima jer će svoje račune moći platiti kod nas u središtu grada, dok će mehanizacija, strojevi i oprema biti smješteni u novi logistički centar na reciklažnom dvorištu, dodao je Tomislav Kolarić.

Prema završnom izvještaju i Komunalije plin proteklu su poslovnu godinu završile s ostvarenom dobiti, a radilo se na rekonstrukciji i obnovi plinske mreže. Radovi na zamjeni vodovodnih cijevi ostvaruju uštede jer se istovremeno zamjenjuje kompletna podzemna infrastruktura. U posljednjih 10 godina veći dio plinske mreže je zamijenjen te su sada gubitci na mreži svedeni na minimum.

Gradska tvrtka Komunalne usluge d.o.o. prošlu je godinu također završila pozitivno. Intenzivno se radilo na realizaciji projekata koji su završeni u ovoj godini, a odnose se na gospodarenje otpadom, odnosno izgradnju objekata kompostane i sortirnice, izgradnju plohe za odlaganje građevinskog otpada te postavljanje ograde oko cijelog odlagališta.

– Pozitivnim poslovanjem i stabilnošću komunalnih tvrtki ostvaren je preduvjet idućeg investicijskog ciklusa, a radi se o obnovi i izgradnji nove komunalne infrastrukture u gradu i prigradskim naseljima, rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.