Blagdan sv. Vinka

Početak vinogradarske godine obilježava se blagdanom svetog Vinka, koji se slavi 22. siječnja. Sv. Vinko, španjolski svetac, kažu povijesni izvori, nije imao nikakve vez s vinom, no porijeklo njegova imena i dan kada se obilježava, vinogradare je podsjetio na početak radova u poljima i na početak nove vinogradarske godine.
Naši vinogradari slave danas „Vincekovo“, dan kada se obavlja blagoslov vinograda i kada se otvara sezona radova. Sveti Vinko je zaštitnik Portugala, Lisabona, Valencije, Zaragoze, Vicenze, vinogradara, vinara, trgovaca vinom, proizvođača octa, krojača i modistica te brojnih naselja, župa, crkava i kapela diljem svijeta i hrvatskih krajeva. Sv. Vinko (22. siječnja) je zapovjedni vinogradarski blagdan.
U hrvatskim pučkim običajima vezanim uz vino i vinogradarstvo još su zapovijedani blagdani Sv. Juraj 23. travnja, Sv. Ivan Krstitelj 24. lipnja, Sv. Mihovil 29. rujna i Sv. Martin, 11. studenog. Vidljivo je da je riječ o važnim terminima u vegetativnim ciklusima i poljodjelskoj godini. U javnosti je dakako najpoznatiji svetac sv. Martin, za kojeg  znaju i oni što s vinom imaju vezu samo preko konobara.