Luka Modrić, gospodar veznog reda, danas puni 36

U velikoj karijeri prošao je s reprezentacijom sedam velikih natjecanja, a ako osiguramo Svjetsko prvenstvo u Kataru otići će i na osmo.

Kapetan Vatrenih Luka Modrić danas slavi 36. rođendan. Već 15 godina nastupa za hrvatsku reprezentaciju i skupio je rekordna 142 nastupa. Iza njega je Darijo Srna sa 134 utakmice za Vatrene, a treći Stipe Pletikosa ima 114.

Modrić je debitirao u nacionalnoj vrsti 1. ožujka 2006. godine u prijateljskom susretu s Argentinom u Baselu, odigrao je 84 minute i prikazao se u odličnom svijetlu u utakmici koju je Hrvatska dobila s 3:2. Zlatko Kranjčar nije mu dao puno minuta na Svjetskom prvenstvu, no dolaskom Slavena Bilića postao je i ostao standardni član udarne postave Vatrenih. 

Usprkos već “ozbiljnim” nogometaškim godinama, Modrić je i prošle sezone bio ponajbolji igrač Real Madrida, te je osigurao još godinu dana ugovora sa španjolskim velikanom, koji nije baš poznat po sentimentalnosti za “zaslužne” zvijezde, što puno govori o tome koliko je Modrić i dalje fizički i psihički spreman za vrhunski nivo natjecanja.

U velikoj karijeri prošao je s reprezentacijom sedam velikih natjecanja, a ako osiguramo Svjetsko prvenstvo u Kataru otići će i na osmo.

Vrhunac je, naravno, bilo legendarno SP 2018. godine, kruna njegove karijere, nakon kojega je u praktički svim relevantnim izborima proglašen najboljim nogometašem svijeta.

Mladić rođen u Zadru, koji je do šeste godine praktički živio na velebitskim padinama, te kojem su srpski vojnici ubili djeda u ratu 1991. godine, autor je jedne od najvećih nogometnih bajki današnjice. Postao je nogometaš koji se odlučnošću, radom i talentom pomalo probijao i probio do neslućenih visina. Nije ni čudno da je zapravo tek u 30-ima, kad dosta nogometaša već razmišlja o mirovini, počeo dobivati univerzalno priznanje za svoje nogometne kvalitete. A kako je uporan i svoj, pazi na svoje zdravlje i sebe te nogomet igra “pametno”, ne bi bilo čudno da iznenadi sve i odigra i više od još jedne vrhunske sezone prije nego što odluči završiti veliku karijeru.

Izvor: hrt

im/radiokrizevci.hr

Foto: modrić/facebook