Beroš: ‘Ne možemo više biti taoci necijepljenih; zdravstvenim djelatnicima uskoro uvodimo obaveznu covid potvrdu‘

Na pitanje hoće li se covid potvrde tražiti i u drugim zanimanjima, kazao je da se razmišlja i o drugim resorima, pritom je spomenuo resor socijalne skrbi.

U tijeku je redovna konferencija za medije Stožera civilne zaštite RH.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak na početku presice kazao je kako je najniža incidencija u Istri, a najviša u Splitsko-dalmatinskoj županiji,  piše Jutarnji list.

Komentirao je i činjenicu da je cijela Hrvatska u crvenom po karti ECDC-a.

Ministar zdravstva Vili Beroš je upozorio da sve mlađi necijepljeni ljudi završavaju u bolnici i na respiratoru u četvrtom valu epidemije covida-19, te iznio podatak da i dalje 94 posto pacijenata na respiratoru nije cijepljeno.

– Virus svoje žrtve nalazi među necijepljenima najvećim dijelom. Cijepite se i pridružite nam se na sunčanoj strani ulice, jesen će svima biti ljepša. U crvenom smo što je očekivano, no potpuno nepotrebno. Imamo dovoljno cjepiva, besplatnog i dostupnog. Iskoristite to svi, poglavito stariji. Neki stručnjaci predviđaju da ćemo kad tad svi doći u kontakt s virusom – kazao je Beroš.

– Ono što je na kraju priče najzanimljivije i nepravedno što je ključ uspjeha u rukama necijepljenih. O njima ovisi hoće li svi zajednički napori pasti u vodu. Ako ne vjerujete meni i znanosti, vladi, stožer, vjerujte matematici, brojevi govore sve. Preko 81 posto novozaraženih su necijepljeni. U KBC Split preko 93 posto su necijepljeni. Na respiratoru je ponegdje 94 posto osoba koje nisu cijepljene. Najjače svjetske države govore da su na kraju financijske izdržljivosti, ali i strpljenja. Ne možemo biti taoci necijepljenih – kazao je Beroš pa uzdahnuo.

Onda se osvrnuo na covid potvrdu.

– Svi alati su na raspolaganju, ne prepuštajmo ovu igru slučaju i sačuvajmo živote. Već neko vrijeme najavljujemo svjesni situacije, u ministarstvu zdravstva pripremamo nove mjere u kojima bi se u zdravstveni sustav uvela digitalna potvrda ili odgovarajući dokaz o preboljenju ili cijepljenju. U pripremi je nekoliko odluka koje će u skoro vrijeme stupiti na snagu.

Na pitanje hoće li se covid potvrde tražiti i u drugim zanimanjima, kazao je da se razmišlja i o drugim resorima, pritom je spomenuo resor socijalne skrbi.

Izvor: jutarnji

Foto: vlada RH

im/radiokrizevci.hr