Ravnateljica Gradskog muzeja Križevci Tea Hatadi sudjeluje na izložbi fotografija u Rijeci

Do 14. rujna u Rijeci na Korzu održava se izložba fotografija “Svugdje samo ne doma u lavoru – uloga fotografije u turizmu” na kojoj sudjeluje i ravnateljica Gradskog muzeja Križevci Tea Hatadi.

Prva pomisao o odlasku na ljetovanje nerijetko je vezana uz fotografiju, bilo da se prisjećamo izblijedjelih snimaka iz djetinjstva ili prelistavamo “dorađene” vizualne prikaze luksuza za kojim mnogi čeznu, zamišljajući se upravo na tim mjestima. Turizam je u domaćoj sredini još uvijek povezan s brojanjem gostiju, dok nesnosne gužve i pomahnitale cijene pune stupce medija. Ipak, odnos fotografije i turizma mnogo je složeniji od spomenutih natuknica.

Upravo stoga, sudionici platforme Zajednički fotografski narativi, priredili su izložbu koja u fokus stavlja odnos turizma i fotografije, i to od međuratnog razdoblja do 1980-ih.

Izabrane fotografije prikazuju vrlo različite tipove turizma: od uređenih kupališta, glamuroznih gostiju (posebice na Kvarneru) i kaotičnih gužvi, do radničkih odmarališta kao bitne kulturološke promjene uvedene u vrijeme socijalizma; šoderica i jezera, lokalnih bazena i planina te tarasa sojenica i čamaca koji su turiste nakratko odmicali od svakodnevnice. Tiskovine koje smo za ovu priliku istražili nerijetko su donosile savjete i referate  na temu turizma, aktivnog boravka na moru ili u prirodi, dok se stanovnike poticalo da, ako već ne mogu otputovati izvan mjesta boravka, ista istraže usvajanjem novih znanja o lokalnoj povijesti, prirodnim i kulturnim ljepotama. Među svime navedenim izložba se bavi pitanjem kako fotografi interpretiraju turizam. 

Izložba je realizirana u formi plakata koji su postavljeni na panoima na riječkom Korzu s tekstovima na hrvatskom i engleskom jeziku.

Članovi platforme Zajednički fotografski narativi svoja su istraživanja predstavili na okruglom stolu “Fotografija i turizam”  u petak, 10. rujna, a nakon toga u 17 sati u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci. 

Kao dio popratnog programa uz izložbu je  predavanje povjesničarke umjetnosti Lane Lovrenčić o privatnom arhivu Turistkomerca:

Turistkomerc, biro za turističku propagandu sa sjedištem u Zagrebu, privatiziran je 1992. godine. Osim uredskih prostora i tiskare u centru grada Zagreba te brojnih izdanja ove izdavačke kuće, Turistkomerc posjedovao je i bogat arhiv fotografija. Fotografije nastale za potrebe turističkih vodiča prikazuju prvenstveno gradove i ljude, prirodu, kulturnu i graditeljsku baštinu, kao i značajna postignuća jugoslavenske modernizacije – nove hotelske komplekse, mostove, vijadukte i sl. Među fotografima koji su ih snimili mogu se naći najpoznatija imena tadašnje fotografske scene – Mladen Grčević, Tošo Dabac, Petar Dabac, Milan Babić i mnogi drugi. Ova građa, koju čini gotovo 80 tisuća fotografija, sačuvana gotovo slučajnošću od nestanka, u desetljećima nakon što je nastala, postaje vrijedan materijal za istraživanje arhitekture, turizma i modernizacije.

Predavanje je održano u subotu, 11. rujna u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci. 

__

U radu Zajedničkih fotografskih narativa i u realizaciji izložbe sudjeluju: Sandra Križić Roban, Ured za fotografiju (Zagreb), Darko Šimičić, Institut Tomislav Gotovac (Zagreb), Lucija Švob, Kreativni kolektiv Kombinat (Rijeka), Tanja Špoljar, Atelieri Koprivnica (Koprivnica), Valentina Radoš, Muzej likovnih umjetnosti (Osijek), Alma Trauber, Gradska galerija Striegl (Sisak), Tea Hatadi, Gradski muzej Križevci i Ante Orlović, nezavisni istraživač (Zadar).

__

Izložbu podržava Grad Rijeka.
Popratni program izložbe realiziran je u suradnji s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.

Projekt financira Zaklada Kultura nova.

Gradski muzej Križevci

ji/radiokrizevci.hr