U Brezovljanima traju arheološka iskapanja, značajno nalazište i u međunarodnim okvirima

U  Brezovljanima u općini Sveti Ivan Žabno u tijeku su arheološka iskapanja.  Na poticaj Gradskog muzeja Križevci iskopavanja su se kontinuirano odvijala od 2002. do 2016. godine. Lokalitet je otkriven slučajno prilikom radova na proširenju ceste 1971. godine, a 1973. godine ovdje je prvi puta istraživao prof. dr. Stojan Dimitrijević s Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. 

smart

– “Jako nam je drago što smo ove godine uspjeli nastaviti sa sustavnim istraživanjima neolitičkog nalazišta u Brezovljanima. Ovogodišnja istraživanja provode se upravo u blizini mjesta tih prvih iskopavanja iz 1973. godine te se također istražuje radionički dio naselja.

Iskopom su obuhvaćene dvije radioničke zemunice izuzetno bogate arheološkim materijalom, osobito ulomcima keramičkog posuđa, među kojim se izdvajaju  ulomci izrazito tankih stijenki kao i oni ukrašeni slikanjem. Pronađeni su utezi za tkalački stan te kameni materijal poput sječiva, strugača, šila. Pronađeni su i kameni žrnjevi te kamene kugle koje su vjerojatno služile za praćke. U jednoj zemunici čak se naišlo i na ostatke peći za pečenje lončarskih proizvoda, odnosno keramičkog posuđa. U blizini radioničkih zemunica nalazio se i manji, pliće ukopani radni prostor koji je služio za izradu kamenih izrađevina” – kaže muzejska savjetnica u Gradskom muzeju Križevci, arheologinja Lana Okroša Rožić.   

Ovogodišnjim istraživanjima proširiti će se dosadašnje spoznaje o izgledu i organizaciji ovog velikog naselja iz mlađeg kamenog doba starosti gotovo 7000 godina. Iskopavanja  su financijski omogućena sredstvima Koprivničko-križevačke županije i općine Sveti Ivan Žabno. 

smart

Dr.sc. Zorko Marković sudjeluje u ovim istraživanjima na lokalitetu Brezovljani. Ovdje je istraživao još kao student 1973. godine, te kaže da ovo nalazište ima širi značaj. 

-“Jedan širi prostor obuhvaća slikana keramika sličnih osobina. Od Brezovljana prostire se prostor sve do lokaliteta u Mađarskoj.  Taj zapadnomađarski je drugi horizont, a treći je zapadnoslovački. Tome se može pribrojiti i nalazište u Donjoj Austriji. Prije nekoliko godina ovdje su pronađeni i ulomci butmirske kulture. Nalazište Brezovljani značajno je čak i u međunarodnim okvirima.” – kaže dr. sc. Zorko Marković. 

ji/radiokrizevci.hr