Prikazivanjem dokumentarnog filma “50 godina Košarkaškog kluba Radnik” nastavljeno obilježavanje velike obljetnice

Premijernim prikazivanjem filma “50 godina Košarkaškog kluba Radnik Križevci” sinoć je u Kinu Križevci obilježena velika obljetnica – 50 godina košarke u Križevcima (1971. – 2021.).

Bila je ovo prigoda za prisjećanje na davne godine osnivanja kluba, o čemu je prije prikazivanja filma kazao osnivač Košarkaškog kluba Franjo Nendl:

“Vjerojatno sam, uz svoje bivše suigrače, jedan od krivaca što smo danas ovdje i što slavimo prvih 50 godina kluba. Pred mjesec dana otvorena je nova velika školska sportska dvorana pri Osnovnoj školi “Ljudevita Modeca”. Na tom prostoru stajala je neugledna zgrada koja je imala dvoranu veličine 6×13 metara u kojoj su učenici Gimnazije, Škole učenika u privredi i osnovne škole imali tjelesni odgoj. U toj smo dvorani 1967. – 1968. godine napravili prve košarkaške korake sa našim profesorom Ivanom Seljancom. To je bila naša mala Kutija šibica, kako smo je tada zvali. Od tada u toj dvorani počinje košarkaška priča koja traje do danas punih 50 godina. Uz našu želju za gradskim košarkaškim klubom, trebala nam je velika podrška, vjetar u leđa, a to smo dobili od tadašnjeg Gradskog sportskog društva Čelik i tadašnjih sportskih radnika tvornice Čelik. U veljači 1971. godine osnovan je klub. Kako u gradu nije bilo sportske dvorane i adekvatnog igrališta za odigravanje utakmica, bili smo najsretniji kada smo se doselili sa pokretnim koševima na rukometno igralište kod bazena. Na njemu smo igrali utakmice zagrebačke lige i naše sjeverne regije” – rekao je osnivač kluba Franjo Nendl i prisjetio se odigravanja važnijih utakmica te vožnje na gostovanja u kombijima tvornice Čelik.

“Nakon 5-6 godina, dolaskom školovanih trenera, počinje jači razvoj košarke u gradu, a rezultat toga su igrači koji su igrali u ostalim klubovima u Hrvatskoj, za reprezentaciju i u Europi. ” – kazao je Franjo Nendl i zahvalio svima koji su tada na bilo koji način pomogli: -“Jer uz želju i volju koju smo tada imali, trebalo je dosta hrabrosti, snage i utrošenog vremena da se krene u tu avanturu”.Zahvalio je svima koji su u to vrijeme pomagali klubu. To su prvi trener Ivan Seljanec, prvi predsjednik Marijan Erhatić, tadašnji predsjednik Gradskog sportskog društva Čelik Emil Jelić, direktori i sportski radnici tadašnje tvornice Čelik Vlado Nemet, Mato Kelemin i Vlado Pečnjak, tadašnja Tiskara Križevci i direktor Božidar Juri,

Košarkaški savez Zagreba i Hrvatske te Miroslav Sobočan i Vlatko Mamić , vozači kombija Zvonko Petranović i Đuro Brlić, svi dosadašnji predsjednici, treneri i članovi uprave.

Zahvalio je tvrtki Radnik koja je u gospodarskoj krizi prihvatila sponzorstvo i omogućila daljnji rad i razvoj košarke u Križevcima.

-“Svim igračima, trenerima i upravi kluba želim ubuduće puno sportskog i osobnog uspjeha” – rekao je na kraju Franjo Nendl .

U ime Košarkaškog kluba Radnik Križevci priznanje osnivaču Franji Nendlu uručio je zatim predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Križevaca Branislav Pengov.

Franjo Nendl zahvalio je i svojim suigračima koji su ga podržavali: Darku Majnariću, Vladi Šoku, Velimiru Dvoršćaku, Damiru Milobari, Miljenku Barbiću i Dinku Piškoriću.

Dokumentarni film o 50 godina Košarkaškog kluba Radnik Križevci snimila je Televizija Križevci, pa se obratio i autor filma Matija Kolarić:

-“Snimili smo najprije mali dokumentarni film od 10-tak minuta iz par intervjua i to je ispalo jako dobro, pa smo iz toga htjeli napraviti nešto puno više. Došla je ideja da napravimo pravi film” – rekao je Matija Kolarić i zahvalio svima koji su dali materijale i informacije da se može napisati točna povijest kao i svima koji su osnovali klub i pružili priliku

današnjoj i slijedećim generacijama da se mogu baviti tim sportom koji vole.

ji/radiokrizevci.hr