Potražnja za radnicima veća za oko 23 posto nego prije pandemije koronavirusa

Indeks slobodnih radnih mjesta OVI već sedmi mjesec zaredom pokazuje da je potražnja za radom nadmašila pretpandemijsku razinu, što potvrđuju i podaci za studeni u kojem je potražnja za radom oko 23 posto veća u odnosu na studeni 2019., objavio je Ekonomski institut, Zagreb.

“Lošija epidemiološka situacija nije zaustavila aktivnosti na tržištu rada, stoga najnovije vrijednosti OVI indeksa i dalje nose dobre vijesti. Naime, potražnja za radom premašila je razine iz 2020. i 2019. godine – OVI indeks za studeni 2021. pokazuje kako je potražnja za radom za oko 23 posto veća u odnosu na pretpandemijski studeni 2019. godine. Radi se o sedmom uzastopnom mjesecu u kojem potražnja za radom nadmašuje pretpandemijske mjesece”, navedeno je u objavi na internetskoj stranici EIZ-a.

Iz Instituta su istaknuli i da su najtraženija zanimanja u studenom ove godine bila prodavač, radnik u skladištu, konobar, kuhar i vozač.

Nastavljen je i trend mogućnosti rada od kuće, pa je tako udio oglasa koji spominju rad od kuće u studenom 2021. bio oko 1,8 posto, a većinom se radilo o zanimanjima programera i informatičara.

Također, oko 2,7 posto oglasa za posao odnosilo se na oglase u kojima se traže umirovljenici, što je u skladu s povećanom potražnjom za umirovljenicima u zadnjih godinu dana, zamijetili su analitičari EIZ-a.

OVI – Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).

Im/radiokrizevci.hr

Foto:pixabay

Izvor: tportal