Odred izviđača Kalnik sutra u Križevce donosi Betlehemsko svjetlo mira

Betlehemsko svjetlo i ove je godine tradicionalno stiglo u Hrvatsku. Točno u podne protekle nedjelje stiglo je pred Zagrebačku katedralu, donio ga je Savez izviđača Hrvatske koji ga je potom uručio rektoru katedrale Josipu Kuhtiću. Zbog epidemioloških mjera i štete koja je na katedrali nastala u potresu prošle godine, svjetlo nije uneseno u katedralu nego u kapelicu pokraj nje, gdje su i svijeće bile zapaljene.

Inače, Betlehemsko svjetlo je simbol mira, a iz Saveza izviđača kažu nam kako dijeljenje ovog svjetla simbolizira dijeljenje dobrote među ljudima. Austrijski izviđači svake godine po svjetlo idu u Betlehem, donose ga u Beč, odakle se širi i u ostale europske zemlje. Naši izviđači odnijet će ga ove godine i u državne institucije, a napravljena je i posebna mobilna aplikacija u kojoj će se moći vidjeti sva mjesta u Hrvatskoj na koja je stiglo Betlehemsko svjetlo, sve općine, gradovi i sela, te će građani putem te aplikacije moći ostavljati i svoje poruke mira. Donošenje Betlehemskog svjetla mira već 29. godinu organizirao je Savez izviđača Hrvatske čiji su predstavnici ranije u nedjelju na graničnom prijelazu Bregana svjetlo preuzeli od slovenskih skauta.
Sutra će Odred izviđača Kalnik Križevci donijeti Betlehemsko svjetlo u crkvu Svete Ane, a nakon toga će se u idućim danima Križevcima širiti duh dobrote, razumijevanja, vjere i međusobne povezanosti.

šv/radiokrizevci.hr

Foto: Savez izviđača Hrvatske