Mali proizvođači jakih alkoholnih pića više ne plaćaju trošarinu za kotao

Dobre su vijesti za male proizvođača jakih alkoholnih pića da se od ove godine više ne plaća trošarina za kotao.

“To su sve fizičke osobe koje proizvode jaka alkoholna pića, većinom rakije od proizvoda sa svog zemljišta ili zemljišta u zakupu i posjeduju svoj kotao za destilaciju. Oni su svake godine bili obavezni plaćati 100 kuna za kotao od 100 litara i 200 kuna za kotao od 200 litara. Sada se više ne plaća trošarina za kotao ali mogu proizvesti najviše 50 litara jakog alkoholnog pića za svoje potrebe. Znači, mogu ga koristiti za vlastitu potrošnju, ali ne smiju prodavati. Ne moraju plaćati tih 100 ili 200 kuna, ali moraju biti prijavljeni. Ukoliko je netko novi i ima kotao, mora se prijaviti 8 dana prije početka proizvodnje, mora biti registriran na carini, ali ne plaća trošarine. Carina to kontrolira i ako se utvrdi prodaja, slijede kazne.” – pojašnjava Tanja Lasić Jašarović, dipl. ing. agr. iz Uprave za stručnu podršku u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede.

Za proizvođače vina nije se ništa bitno promjenilo, osim što su sada samostalni mali proizvođači vina i mogu proizvesti u komercijalne svrhe do 1000 hektolitara vina godišnje.

-“Novost je da se mogu udružiti, ali ne smiju proizvesti više od 1000 hektolitara. Do 31. siječnja obavezni su prijaviti carini svoju proizvodnju.” – podsjeća Tanja Lasić Jašarević.

Važno je i za proizvođače propolisa da znaju da se od 1. siječnja na etilni alkohol ne plaća trošarina za mala pakiranja od 1,5 dcl.

-“Propolis mogu legalno staviti na tržište i oglašavati. Propolis je uvršten kao dodatak prehrani. Radi se o malim proizvođačima koji ne koriste neke velike količine, a znamo koliko je propolis zdrav.” – kaže Tanja Lasić Jašarević.

ji/radiokrizevci.hr