Gradski muzej Križevci ove godine obilježava 70-tu obljetnicu i priprema bogati program

Po događanjima u kulturi, posebno vrijednim izložbama koje je organizirao Gradski muzej Križevci 2021. godina biti će zapamćena, rekla nam je ravnateljica Muzeja Tea Hatadi. Iako mnoge ustanove zbog pandemije korone imaju poteškoća s organizacijom i odvijanjem programa, u Gradskom muzeju su zadovoljni. 

-“Prošle godine pripremili smo jako zahtjevne, važne i velike izložbe, veliki broj programa i vjerujem da neće biti prilike to ponoviti. Ne znam da li je na to utjecala korona, vjerojatno je jer smo imali veliku izložbu Meštrovića koja se vjerojatno ne bi realizirala da nije bilo korone i da organizatori nisu morali otkazati neke projekte vani. 

Imali smo 26 izložbi, pop up izložbe u suradnji s institucijama i udrugama, restauraciju četiri cehovske povelje, uključili smo se u Međunarodni dan arheologije, Križevačko veliko spravišče s keramičkim radionicama, priredili veliku izložbu o Danteu, Zvonimiru Balogu itd” – nabrojila je između ostalog ravnateljica.    

Muzej i sve programe posjetilo je gotovo 3000 posjetitelja iako je bio smanjen broj organiziranih dolazaka učenika zbog pandemije. U programima je sudjelovalo više od 100 suvremenih umjetnika, surađivalo se sa Atelijerima iz Koprivnice i Ateljeom Žitnjak iz Zagreba.

Prošle godine bilo je investicija u Muzeju.

“Prošle godine krenuli smo s rekonstrukcijom i obnovom ograde Gradskog muzeja. Ove godine završili smo fasadu i ostatak ograde. Ostao je još jedan ulazni dio, za to nismo imali sredstva, ali vjerujem da smo puno napravili. Pretprošle godine smo uveli klimu u Likovnu galeriju, a na žalost prošle godine nismo uspjeli dobiti sredstva za obnovu atrija koji žudi za rekonstrukcijom, obnovom i prilagodbom prostora za suvremene programe. Mislim da je to najreprezentativniji  otvoreni prostor u gradu, dostupan svima. Osim investicija, jedni smo od rijetkih koji smo uspjeli održati arheološka iskapanja, a provedena su u Brezovljanima.Nismo uspjeli dobiti potporu od Ministarstva kulture, ali nas je podržala općina Sveti Ivan Žabno i Koprivničko-križevačka županija.Za 2022. godinu Gradski muzej Križevci priprema bogati program uz 70-tu obljetnicu Muzeja. 

– “Ušli smo u ovu godinu sa izložbom o Zvonimiru Balogu, sada nas očekuje Noć muzeja 28. siječnja. Tema je slična kao i prošle godine, a to je digitalizacija. Većina programa biti će prebačena digitalno, ali mi ćemo za posjetitelje biti otvoreni od 18 do 21 sat gdje će moći razgledati stalni postav muzeja i pogledati izložbu Zvonimira Baloga. Od online programa mogu istaći vodstvo kroz postav izložbe Stjepana Severina, vodstvo kroz postav “Dvije periferije” ateljea Žitnjak i Koprivnica. Planiramo 17. veljače otvoriti filatelističku izložbu Vladimira Palošike, a u ožujku kreće program “Čuvar križevačke baštine – 70 godina Gradskog muzeja Križevci” koji radi viši kustos Ozren Blagec. Ove godine imamo uglavnom izložbe iz fundusa: izložbu “Put čipke”, obilježiti ćemo Međunarodni dan muzeja, slijedi izložba Hrvatski sveci i blaženici, a pripremamo i program predavanja za Križevačko likovno ljeto i izložbe. Aplicirali smo i jedan novi program  – “Program za razvoj publike. Obuhvatiti ćemo i 70 godina arheologije na križevačkom području, obilježiti  Dječji tjedan, izvući djela nekih naših slikara iz fundusa i pozvati Križevčane da i oni donesu djela koja imaju u svojim domovima od naših lokalnih umjetnika te planiramo predstavljanje Likovne zbirke našeg muzeja.   

-“Mislim da je Gradski muzej Križevci krovna institucija za čuvanje kulturne baštine i drago mi je da je  baš mene, kao ravnateljicu Muzeja, zatekla čast da dostojno obilježimo 70 godina postojanja. Gradski muzej oduvijek se trudi očuvati baštinu ali i educirati građane o kulturi, povijesti i umjetnosti Križevaca pa ćemo to nastojati i dalje razvijati”- ističe ravnateljica Tea Hatadi.

ji/radiokrizevci.hr