Održana 5. Županijska skupština Koprivničko-križevačke županije

U utorak, 15. veljače s početkom u 16 sati, u koprivničkom Domu mladih okupili su se članovi Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije na petoj, ujedno i prvoj ovogodišnjoj sjednici Skupštine. Uvodno se prisutnima obratio predsjednik Županijske skupštine Damir Felak, a zatim se župan Darko Koren osvrnuo na rad Županijske skupštine i najvažnije odluke donesene u proteklih šest mjeseci. On je tom prilikom istaknuo proračunsku stabilnost i kontinuitet u smislu ulaganja u prioritetne projekte kao najvažnija obilježja Županije u protekloj godini koja su omogućili planiranje, ulaganje i izvršavanje svih županijskih aktivnosti.


Na Dnevnom redu raspravljalo se o 26. točaka, a prva se odnosila na dodjelu javnih priznanja Koprivničko-križevačke županije koja će se dodijeliti uz Dan županije u travnju. Na prijedlog župana Darka Korena, kandidat za počasnog građanina je pravnik iz Križevaca Mladen Klasić. Za promicanje inovatorstva nagradit će se Ante Starčević iz Križevaca, a za iznimna postignuća tvrtka Cemix iz Đurđevca i Ivica Ferenčić na području sporta. Za ugled i promociju županije nagrađeni su tvrtka Eko papir iz Peteranca i Puhački orkestar DVD Đurđevac. Županijske zahvalnice primit će KUD Delovi, profesorica crkvene glazbe Kristini Benko Markovica iz Đurđevca, Milica Međurečan iz Koprivnice, Petar Petrović iz Đurđevca te županijski Interventni tim Društva crvenog križa. Ni ove godine nije stigao nijedan prijedlog za nagradu Mara Matočec za promicanje ljudskih prava što je predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Verica Rupčić ocijenila razočaravajućim.


Izvješće o radu koprivničko-križevačkog župana Darka Korena na jučerašnjoj skupštini je prihvaćeno s 19 glasova za i 14 protiv. Vijećnici su donijeli odluke o izmjenama i dopunama Pravilnika o financiranju projekata i programa udruga koji su od interesa za Koprivničko-križevačku županiju,donesena je odluka o proširenju djelatnosti Županijskog Doma zdravlja. Istaknuti su i problemi nedostatka liječnika te medicine rada u Križevcima i Đurđevcu. Što se tiče izvješća o mjerama provođenja programa EU projekata, oporba ih nije podržala, no izvješća su prihvaćena s 19 glasova za i 14 protiv. Županija je najavila ispitivanje javnog mijenja u koje će se moći uključiti svi zainteresirani, kako bi se nastavila borba Antikorupcijskog povjerenstva Koprivničko-križevačke županije. Od važnijih projekata Koprivničko-križevačke županije istaknuo se i projekt gradnje brze ceste, a župan Koren je dodao kako je novi datum početka gradnje brze ceste 15. ožujka. Donesen je i Zaključak o pokretanju postupka izmjene svrhe korištenja darovane nekretnine radi rušenja postojeće zgrade i izgradnje nove zgrade Učeničkog doma u Koprivnici.


Na prvoj ovogodišnjoj skupštini prisustvovali su župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić, potpredsjednik Županijske skupštine Zdravko Matotan, po ovlaštenju župana pročelnica Upravnog odjela za poslove Županijske skupštine i pravne poslove Ljubica Belobrk-Flamaceta, pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić, predsjednica Kluba HDZ-a, Mreže i HSU-a Verica Rupčić, predsjednica Kluba članova Županijske skupštine HSS-a i Nestranačkih članova Županijske skupštine Kristina Škoda Vajdić, ispred Kluba vijećnika SDP-a i HSLS-a Tomislav Golubić i predsjednik Kluba Nezavisnih vijećnika Dubravko Picig te županijski vijećnici i vijećnice.

Foto: Koprivničko-križevačka županija

šv/radiokrizevci.hr