Spretne ruke oblikovale šalice i zdjelice na radionici keramike u Sv. Petru Orehovcu

U srijedu navečer se u Društveno kulturnom centru miješalo, gnječilo i valjalo, a planirao se i proces glaziranja i pečenja. Iako Vam se na prvu čini da govorimo o spremanju poslastica ili kolača, konačni rezultat nije bila neka gastronomska delicija

Naime, jučer su se u Svetom Petru Orehovcu okupili veliki i mali umjetnici na radionicu keramike. 

Cilj radionice bio je poticanje kreativnosti te svladavanje osnova modeliranja gline. U početnome dijelu radionice, polaznici su naučili koje vrste gline postoje, koja im je namjena s obzirom na funkciju predmeta kojeg izrađuju, kao i koje sve faze oblikovani predmet treba proći.

Nakon kraćeg uvodnog dijela, kreativci su zasukali rukave i s osmijesima na licima oblikovali i modelirali glinu. Konačni su rezultati radionice bili zadivljujući. Bilo je tu šalica za kavu, vrčića, zdjelica i raznog posuđa.

Radionica je održana pod vodstvom profesorice likovne kulture Petre Ladović koja će sve novonastale glinene rukotvorine peći u specijalnim pećima koje postižu temperaturu iznad 900 stupnjeva. Nakon toga će svi sudionici moći preuzeti posuđe koje su izrađivali na radionici, o čemu će biti obaviješteni na stranicama Društveno kulturnog centra „Kuća ideja-prostor zajedništva“.

Radionica keramike je sufinancirana sredstvima Europskog socijalnog fonda, unutar projekta „Kuća ideja – prostor zajedništva“ čiji je nositelj Kulturno umjetničko društvo Prigorec Sveti Petar Orehovec. Partneri na projektu su Likovna udruga Prigorje Art, Udruga vinogradara i vinara „Sveti Vinko“, Općina Sveti Petar Orehovec, Vatrogasna zajednica općine, Povijesno društvo Sveti Petar Orehovec i Udruga uzgajivača konja Hrvatski toplokrvnjak. Voditeljica projekta je Ana-Marija Petric Vlah, a koordinatorica Društveno kulturnog centra Barbara Vugrinec. 

Ova radionica, kao i sve ostale radionice u angažmanu Likovne udruge Prigorje Art, unutar projekta „Kuća ideja-prostor zajedništva“, u potpunosti su besplatne i otvorene za zainteresiranu javnost.

Sadržaj ovog izvješća s radionice isključiva je odgovornost KUD-a Prigorec.