Davor Vukmirić – zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda – Hrvatske vode su sve napravile

Na potpisivanju ugovora “Projektiranje i izgradnja Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda III stupnja, kapaciteta 21.000 ES” obratio se zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić koji je istakao:

Nadovezat ću se na nešto što govorim godinama obilazeći teren pozivajući se na istostranični trokut. U tom istostraničnom trokutu držim da su nadzor, naručitelj i izvođač jednako vrijedni. Nema tupog kuta. Sad bih to proširio možda na zvijezdu, da se ne zaboravi, a očito da se ne razumije odgovornost Ministarstva i Hrvatskih voda. Ne samo Hrvatskih voda kao sektora kontrolnog, nego kao partnera u projektu. Kolegica Karmen je lijepo objasnila sve rizike koje je, zahvaljujući našem premijeru Andreju Plenkoviću Vlada RH napravila da ova sredstva imamo. Ta sredstva imamo ukoliko se držimo kriterija, transparentnosti i rokova. Ovdje je više puta spomenuto da smo izašli iz “svetog grala”, to je 31.12.2023. To je netko odradio. Hvala Ministarstvu što je između ostalog znalo prezentirati, a hvala i Vladi što je kroz Nacionalni program oporavka našla sredstva da ono što je trebalo 2018. u Križevcima biti svečano otvoreno, moći će biti otvoreno 2025. godine. Uvjeren sam da će to tako biti.

U ovom trokutu gdje su svi jednako vrijedni, i u ovoj zvijezdi su svi jednako vrijedni. U onom trokutu sam uvijek molio i to ću i dalje činiti, da razumijemo problem izvođača. Nije izvođač sam u ovom problemu, inače bi postao sufinancijer projekta i vrlo vjerojatno otišao u stečaj. Možda ne “Radnik” jer je presnažan i vodite na terenu bitku sa cijenama i projektom. Jamstvo ste ustvari rokova. Ali, neki se izvođači s time ne mogu nositi. Međutim, Hrvatske vode su sa svoje strane, uvjeren sam, sve napravile i jasno dale do znanja da se izvođač ne može niti na jednom projektu aglomeracije nositi sa ovim stravičnim stvarima koje se na svjetskoj razini događaju; pandemija, rat u Ukrajini, cijene čelika, bitumena, a negdje još i potres. Ne stoji se na mjestu i ne predbacuje se odgovornost na samo jednoga u tom trokutu ili u zvijezdi, nego svi zajedno trebamo razumjeti problem svakoga u tome. Tako ćemo uistinu kao partneri i nastaviti. – rekao je zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić.

Kada sam došao na ovo mjesto, realizacija EU fondova je bila kod Hrvatskih voda 3,9% ili 4,1%. Prozivali su nas i mediji i to opravdano. Danas smo mi na 72%. Sa 30.11.2021. bila je 66,5% s time da smo prošle godine odradili 32,5% od 66,5%.

Dakle, mi smo nešto potpisali, mi smo se nešto obvezali, dobili i radimo to najbolje što umijemo. Trebamo i neku razumnu potporu, dakle da se u svemu tome kroz nadzor i sve ostalo držimo transparentnosti i rokova i svih uvjeta koje smo potpisali. Ako nismo svi izašli iz aglomeracije, ove kao i svake druge kao pobjednici, ako je jedan izgubio onda je propala aglomeracija i projekt. Aglomeracija, koja i sama znači znači okrupnjavanje, poziva na okrupnjavanje, objedinjavanje i zajedništvo svih nas aktera. Ako se samo gleda parcijalni interes, a mi to u Hrvatskim vodama ne činimo, zato i jesam ovdje da vam dam potporu, da vam se stavim na raspolaganje. Mi ćemo to u svakom slučaju napraviti, što za projekte koji su do 31.12.2023. zajamčeni i u tom programu ostaju, što za one za koje je opet netko iznašao rješenje, naše Ministarstvo, naša Vlada, da se to produži i uđe u neki drugi sustav financiranja, a da nikako ne propadne. ” -rekao je zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić.

ji/radiokrizevci.hr

tk/foto.radiokrizevci.hr