Danas se očekuje pozitivno izvješće o ulasku RH u eurozonu

Nakon što su Europska komisija i Europska središnja banka početkom ovog mjeseca objavile pozitivno izvješće o napretku Hrvatske u ispunjavanju kriterija za uvođenje eura i tako dale zeleno svjetlo za ulazak Hrvatske u eurozonu, pozitivno izvješće Europskom parlamentu dat će njegov posebni izvjestitelj Siegried Muresan.

Muresan, koji je izvjestiteljem EP-a za ulazak Hrvatske u europodručje imenovan u travnju ove godine, u sklopu službenog posjeta Zagrebu danas se susreo s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem, potpredsjednikom Vlade i ministrom financija Zdravkom Marićem te guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem, a u Hrvatskom saboru je sudjelovao i na zajedničkoj sjednici Odbora za financije i državni proračun i Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije.

Danas će na Odboru za ekonomsku i monetarnu politiku EP-a prezentirati svoje izvješće, u kojem će preporučiti da Hrvatska uđe u eurozonu 1. siječnja 2023. godine, najavio je Muresan, koji dolazi iz Rumunjske, a potpredsjednik je Europske pučke stranke (EPP) i Kluba zastupnika EPP-a u EP-u, u kojem obnaša drugi mandat.

Očekuje se da će Odbor o Mureşanovu izvještaju glasovati 20. lipnja, nakon čega bi se trebao naći na plenarnoj sjednici EP-a u Strasbourgu, između 4. i 7. srpnja.

Izvor: hrt

Foto: pixabay