Svečana dodjela Majstorskih diploma i Zahvalnica

Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije trenutno ima 1.750 obrtnika, a oni zapošljavaju oko 4.000 radnika, a ako tome dodamo da u obrtu rade i članovi obitelji obrtnika naša procjena je da je u obrtu zaposleno oko 6.000 radnika.

Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije, pored ostalih aktivnosti, ima javne ovlasti u strukovnom obrazovanju koje se ostvaruju kroz redovno obrazovanje i područje cjeloživotnog učenja. Područje cjeloživotnog učenja odnosi se na organizaciju i provedbu majstorskih ispita i ispita o stručnoj osposobljenosti te organizaciju savjetovanja i seminara za majstore – stručne učitelje iz područja radne pedagogije, informatičkih radionica i drugih edukacija.

Majstorski ispiti su državno priznati ispiti, regulirani Zakonom o obrtu (NN 143/13, 127/19, 41/20) i Pravilnikom o postupku i načinu polaganja majstorskog ispita, te ispita o stručnoj osposobljenosti (NN 88/02). Majstorski ispit najviši je stupanj strukovnog obrazovanja u Republici Hrvatskoj, a uspješno položen ispit pruža mogućnost otvaranja vlastitog obrta s liste vezanih obrta ili vođenja obrta za drugog obrtnika. Ispit se polaže pred peteročlanom komisijom koju imenuje Hrvatska obrtnička komora, a od kandidata se traži vrhunsko znanje i praktične vještine u struci. Za otvaranje trgovačkog društva struka i razina obrazovanja nisu propisane, dok je za otvaranje vezanog obrta za većinu zanimanja nužno položiti majstorski ispit. Ta činjenica govori da je majstor u obrtu garancija kvalitete usluga i proizvoda za kupce.    

U razdoblju od 1997. do 2022. godine u Obrtničkoj komori Koprivničko – križevačke županije, majstorski ispit je prijavilo 773 kandidata, a položilo 639 majstora.

Majstorske ispite je kod nas moguće polagati za 36 zanimanja u sva četiri ispitna roka –  veljača, svibanj, rujan i prosinac.

Danas dodjeljujemo diplome majstorima koji su položili ispit u sljedećim rokovima: rujan i prosinac 2019. godine, veljača, svibanj, rujan, prosinac 2020. godine, veljača, svibanj, rujan, prosinac 2021. godine i veljača i svibanj 2022. godine. U svim navedenim rokovima majstorski ispit je prijavilo 127 kandidata u 31 zanimanju. Od tog broja 94 polaznika uspješno je položilo sve propisane ispite i steklo zvanje majstora. U ovim ispitnim rokovima kandidati su polagali majstorski ispit za zanimanja: automehaničar, autolimar, autolakirer, elektroinstalater, elektromehaničar, frizer, kuhar, limar, očni optičar, plinoinstalater, slastičar, strojobravar, vodoinstalater, instalater grijanja i klimatizacije, autoserviser, elektroničar-mehaničar, mlinar, pediker, soboslikar-ličilac, staklar, bravar, tesar, autoelektričar, natkonobar, fasader, kozmetičar, trgovac, dimnjačar, mesar, stolar i zidar.

 Nakon podjela majstorskih diploma održat će se i podjela Zahvalnica za sudjelovanje u izradi standarda zanimanja i doprinos razvoju sustava obrazovanja prilagođenog tržištu rada. Hrvatska obrtnička komora je sudjelovala u izradi standarda zanimanja koji se izrađivao u sklopu projekta Implementacija HKO-a i razvoj alata u povezivanju obrazovanja i tržišta rada financiranog sredstvima Europskog socijalnog fonda. Formirane su fokus grupe za izradu standarda pojedinih zanimanja u kojima su obrtnici i ostali stručnjaci pod vodstvom stručnjaka aktivno sudjelovali u aktivnostima potrebnim prilikom izrade standarda zanimanja.

Na prijedlog Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije, obrtnici s područja naše županije gđa Sanja Vidak, g. Branko Abram, g. Gordan Levatić, g. Dejan Treščec, g. Marinko Triplat, g. Robert Lovrenc, g. Marijan Huzjak, gđa Snježana Smolak, g. Ivica Krajačić, gđa Sonja Amidžić, g. Stjepan Jagarinec, g. Goran Zrinski, g. Mirko Cikoš i g. Ivo Matić svojim angažmanom, stručnim znanjima i dugogodišnjim iskustvom u struci doprinijeli su izradi standarda zanimanja u cilju što boljeg razvoja sustava obrazovanja u skladu s potrebama tržišta rada.

(pixabay)