Darivanje krvi je plemenit čin – Koprivničko-križevačka županija prednjači po prikupljenim dozama krvi u Hrvatskoj

Darivanje krvi je čin solidarnosti. “Darujte krv i spasite život” – ovogodišnji je slogan uz Svjetski dan darivatelja krvi kojim se želi skrenuti pozornost na ulogu koju dobrovoljno davanje krvi ima u spašavanju života i jačanju solidarnosti unutar zajednice. Koprivničko-križevačka županija u tome prednjači te je u 2021. godini prikupljena 7601 doza krvi što je 394 doze više nego godinu prije.

“To je prosjek 7,48 davanja na 100 stanovnika i županija je desetu godinu prva u broju prikupljenih doza na broj stanovnika. Čestitamo na tome i uvijek naglašavam da su dobrovoljni darivatelji krvi najhumanije osobe jer daju dio sebe. Krv je kao lijek nezamjenjiva i naši darivatelji su spasili brojne živote. I u vrijeme pandemije, kada se moralo organizirati darivanje krvi uz najstrože epidemiološke mjere, čak je porastao broj prikupljenih doza krvi što je posebno za čestitati tim našim dragim humanim ljudima. Iznimno je važno da se darivateljima krvi da što veća pozornost jer je to način da se i drugi ljudi motiviraju na ovaj plemeniti čin. Upravo iz tog razloga svake godine provodi se kampanja koja ima slogan za motiviranje postojećih, ali i novih darivatelja krvi” – kaže predsjednica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije Đurđica Trbus.

Povodom Svjetskog dana darivatelja krvi u organizaciji Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije održani su već tradicionalni sportski susreti darivatelja krvi s područja županije. Ove godine bili su u Molvama i darivatelji krvi su se družili te su im iskazane čestitke za njihov plemenit čin.

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci okuplja dobrovoljne darivatelje krvi s područja grada i okolnih općina. Kroz godinu provodi 16 akcija dobrovoljnog davanja krvi.

“U protekloj godini u tim akcijama je prikupljeno 1128 doza krvi, a ove godine do sada je prikupljeno 545 doza. Isto tako, nakon što smo dugo pokušavali, ove godine smo konačno uspjeli dogovoriti i četiri akcije izvan Križevaca i to dvije u općini Sveti Petar Orehovec i dvije u općini Sveti Ivan Žabno. Iduća akcija koja nam po rasporedu slijedi je u općini Sveti Petar Orehovec 6. srpnja od 10 do 13 sati. Želim pozvati sve darivatelje iz Orehovca i okolnih mjesta do dođu u Kulturno- društveni centar i podrže akciju, ali i da potaknu svoje prijatelje, susjede, poznanike da se i oni priključe našoj velikoj obitelji darivatelja krvi. Isto mogu učiniti i 3. i 4. kolovoza kada u Križevcima u hotelu Kalnik održavamo redovnu akciju” – najavljuje ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Križevci Antonija Pukec.

Stjepan Lončar iz Koprivnice predsjednik je Kluba 100 dobrovoljnih darivatelja krvi Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije. Krv je dao čak 204 puta i spasio brojne živote. U tim brojnim darivanjima poklonio je više od 80 litara svoje krvi.

“Započeo sam krv davati još u gimnaziji i tako nastavio. Od 1973. godine do danas redovito dajem krv. Sada je to, zbog godina starosti, samo dva puta godišnje, ali sretan sam da i dalje mogu pomoći. Lijep je osjećaj, poseban osjećaj sreće i čovjek se osjeća ispunjen kada zna da je nekome pomogao. Mi stariji darivatelji animiramo mlađe sugrađane da pristupe darivanju krvi jer u 10-15 minuta, koliko traje darivanje, nekome spašavate život. I tada se ne odustaje, jer kada se jednom da krv, ostaje se darivatelj dokle god to zdravlje dopušta. Klub 100 osnovali smo 2014. godine. Naša inicijativa bila je da okupimo sve darivatelje s područja Koprivničko-križevačke županije. Izradili smo spomen knjigu članova dobrovoljnih darivatelja. U klubu imamo 145 darivatelja od kojih je 11 žena. Još uvijek je 116 aktivnih darivatelja. Izdali smo brošuru o darivanju krvi, knjižicu koja je jedinstvena u Hrvatskoj. Hrvatski Crveni križ je prepoznao naš trud i naše aktivnosti oko promoviranja darivanja krvi tako da su financirali i drugo izdanje brošure. Obilazili smo srednje škole, promovirali darivanje krvi i to je urodilo plodom tako da se pojavljuju novi darivatelji”.  – kaže Stjepan Lončar.  

Antun Petric iz Svetog Petra Orehovca krv je dao 15 puta. Kao i kod mnogih darivatelja, početak je bio još u vojsci, zatim je dolazilo do prekida, a kasnije je opet nastavio.

-“Bilo je to na nagovor moje liječnice koja je kazala da imam krv bogatu željezom i da bih mogao biti darivatelj. Poslušao sam i drago mi je da mogu dati krv koja je korisna za transfuziju. Svako darivanje spasi nekome život i to je lijep čin. Svaka doza pomogne nekome da ozdravi i preživi i kada bi svi o tome razmišljali, mislim da bi se još mnogi odlučili da postanu darivatelji. Zato pozivam i svoje sumještane da se odazovu u još većem broju na akciju koja će se održati u Svetom Petru Orehovcu.” – kaže Antun Petric.

ji/radiokrizevci.hr

foto: RKŽ, GDCK Koprivnica