Kako odabrati dobru lubenicu?
Prije nego što budete mogli uživati u sočnim zalogajima lubenice, morate je znati odabrati. Kao i sa svime drugim, biranje lubenice traži pomalo znanja i iskustva, ali i mrvicu sreće da se dočepate one najsočnije.
Kada dođete na tržnicu ili u trgovinu, nije lako odabrati dobru lubenicu, no postoji nekoliko stvari koje vam mogu pomoći. Za početak trebate pogledati koje je boje mrlja odnosno dio lubenice koji je ležao na zemlji. Boja na mjestu gdje je ležala lubenica važna je jer nakon što je ubrana lubenica neće nastaviti sazrijevati. Žuta boja znači da je lubenica zrela, ali bijela ili zelena označavaju suprotno. Tvrdoća kore također je važna jer mekana ili naborana znači da je unutrašnjost stara te vjerojatno truli. Jednako je važno da kora bude tamno zelene boje i bez oštećenja.
Oblik lubenice trebao bi biti simetričan, ovalan ili okrugao. I težina otkriva u odnosu na veličinu da li je lubenica dobra. Odmjerite rukama da li veličina otprilike odgovara težini jer je lubenica preko 90 posto sastavljena od vode. Čini li vam se prelagana u odnosu na veličinu znači da je suha i stara. Znalci tvrde za i zavinuta peteljka otkriva da se radi o svježoj lubenici, a ravna o starom proizvodu.
Također, zrela lubenica ima zvonki zvuk kada kucate po njoj pa vam i to može biti jedna od smjernica kod kupnje
Ako kupujete već prerezane polovice, nemojte ih uzimati ako je ‘meso’ lubenice pretamno i koštice nisu tamne boje. I one su znak da je lubenica zrela. Posebno biste trebali obratiti pažnju na izgled ‘mesa’ jer se vidi kada je počelo truliti, a ako polovica nije prekrivena prozirnom folijom, nemojte je ni uzimati jer tko zna je li je tko dirao prije.
Glavni sastav lubenice je voda, a do sada već sigurno znate da je upravo zato idealna namirnica ako želite mršavjeti ili održati vitku liniju. Voda čini čak 91 posto lubenice, a kada se sjetite koliko je slatka i sočna, sigurno ćete je odabrati radije nego čokoladu.