Svečano obilježen početak radova na proširenju Podravkine Tvornice juha i Vegete

Početak radova na proširenju Podravkine Tvornice juha i Vegete svečano je obilježen u srijedu u poslovnoj zoni Danica te se već u kolovozu iduće godine planira početak proizvodnje. Radi se o investiciji od 104 milijuna kuna – prenosi prigorski.hr.

Direktor proizvodnje Branimir Perković naglasio je na početku obilježavanja kako je još u ožujku donesena odluka o pokretanju projekta ne bi li se osigurala vlastita proizvodnja tjestenine koja se koristi za juhe, a trenutno se kupuje na tržištu.

Druga namjera ovog projekta je početi proizvoditi takozvanu maloprodajnu tjesteninu koja se trenutno proizvodi u Žitu. Riječ je o investiciji od oko 100 milijuna kuna.

– Od tog iznosa, oko 55 milijuna kuna odnosi se na tehnološku opremu, dok se nešto više od 40 milijuna kuna odnosi na same građevinske radove. Cijela tehnologija je naručena, već se proizvodi i očekujemo prve isporuke u ožujku. U ljeto očekujemo praktički prve proizvode da krenu van iz nove tvornice – rekao je.

U prizemnom dijelu, koje je površine 3000 četvornih metara na 1600 bit će smještene dvije linije za proizvodnju industrijske i maloprodajne tjestenine pri čemu će jedna linija proizvoditi kratku tjesteninu, a druga uvijenu jušnu. Na preostalih 1400 četvornih metara prizemlja predviđen je prostor za buduće širenje proizvodnje juha.

Kazao je da će se dnevno trošiti dvije cisterne krupice koja je osnovna sirovina za proizvodnju tjestenine, a nekakav izlaz paleta bit će oko 200 do 250 paleta dnevno.

Otvorit će se 20-ak novih radnih mjesta, a godišnji kapacitet proizvodnje tjestenine procjenjuje se na 10.000 tona.

Predsjednica Uprave Podravke, Martina Dalić, kazala je da se nakon 19 godina gradi i proširuje srce Podravkine proizvodnje, odnosno općenito se nakon 15 godina na Danici gradi nova tvornica u dijelu prehrane.

– Ovom tvornicom ćemo uspostaviti kontrolu nad proizvodnjom naše strateške sirovine, a to je industrijska tjestenina koju stavljamo u juhe. Protekle godine, kao i ova, pokazale su da potrošnja juha lijepo raste i da je to jedna proizvodna kategorija gdje imamo perspektivu – istaknula je.

Radovi će početi u subotu kad će građevinska dozvola postati pravomoćna.

Naglasila je kako i ova tvornica pokazuje što je to na što se usmjerava zarada koju Podravka ostvari u poslovanju. Uz spomenutu, tu je i investicija u ekstruder na Tvornici koktela vrijedna više od 30 milijuna kuna, nova proizvodna linija na Kalniku vrijedna više od 40 milijuna kuna, niz proizvodnih linija koje su u dolasku, uključujući i za Danicu, tvornicu mesa.