Predstavnici Hrvatskih voda, Grada Križevaca, Vodnih usluga i izvođači radova obišli radove u Novim Bošnjanima

Radove na izgradnji “Vodoopskrbna mreža sjeveroistočnog dijela Grada Križevci – cjelina 3” koji se izvode u Novim Bošnjanima, obišli su danas predstavnici Hrvatskih voda, Grada Križevaca, Vodnih usluga i izvođača radova.

Zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić rekao je kako je kroz Vodne usluge od 2018. godine do danas uloženo 3 milijuna eura plus PDV.

– Od toga, 2,4 milijuna eura su izvorna sredstva Hrvatskih voda. Puno veći gradovi nemaju ni petinu ovih ulaganja u tih pet godina. Tu su obuhvaćeni, primjerice, izgradnja vodnih građevina te program smanjenja gubitaka. Za sam grad Križevci realizirano je gotovo 1,6 milijuna eura, dok se ostatak sredstava odnosi na općine. Kada govorimo o vrijednosti EU projekta “Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Križevci”, on iznosi 40 milijuna eura, dok su za projekt NPOO-a “Rekonstrukcija i izgradnja vodoopskrbe i odvodnje na uslužnom području Vodnih usluga” osigurana sredstva u iznosu od 13,6 milijuna eura.

U projektu “Vodoopskrbne mreže sjeveroistočnog dijela Grada Križevaca – cjelina 3” radi se o ukupno 17,8 kilometara. Ove će se godine odraditi 7 kilometara, do konca iduće godine minimalno 8, a do početka 2025. godine projekt će biti završen. Vrijednost radova je 2,8 milijuna eura plus PDV. Obuhvaćena su naselja Vojakovac, Mičijevac, Čabraji, Vujići Vojakovački, Novi i Stari Bošnjani, Donja Glogovnica, Ivanec Križevački i Osijek Vojakovački. To je dio projekta vodovoda Križevci koji je počeo izgradnjom magistralnog cjevovoda Apatovec – Glogovnica – Sveta Helena – rekao je Vukmirić.

Križevački gradonačelnik Mario Rajn istaknuo je kako su projekti, koji su napravljeni 2010. godine, zaista okosnica ovog projekta.

– Ljudi su se doselili u proteklih 13 godina i javljaju nam kako nisu obuhvaćeni ovim projektom. Riješit ćemo to suradnjom i vlastitim sredstvima. Ne dovodimo u pitanje kvalitetu projekta koji su tada odrađeni. Projekt je tada i danas obuhvatio značajan dio stanovništva. Ne znam kako bismo ovo razgranato područje mogli riješiti bez sredstava NPOO-a. Kontinuitet suradnje između Grada i Hrvatskih voda je rezultirao ovim projektom. Grad Križevci svjedoči značajnim sredstvima iz NPOO-a upravo na ovom projektu. Od Hrvatskih voda smo dobili svesrdnu podršku. Projekt rješava temeljne životne potrebe, a to je vodoopskrba koja je u ovom kraju i više nego potrebna – rekao je Rajn.

Direktorica Vodnih usluga Helena Kralj Brlek istaknula je kako je 2019. godine krenula izgradnja magistralnog cjevovoda od Carevdara do Osijeka Vojakovačkog.

– Radi se o dužini od 17,5 kilometara. To je veći zahvat i radi se o profilu cijevi od 225 milimetara. Izgradnja je išla etapno, a područje Apatovec je konačno pokriveno s vodoopskrbom. Na mrežu je priključeno 56 kućanstava. Uz sufinanciranje od 80 posto od strane Hrvatskih voda i 20 posto od Grada investicija je bila moguća i građani su dobili zdravstveno ispravnu i pitku vodu. Hrvatske vode i Grad su prepoznali potrebu da se svim mještanima na ovom području omogući ono što je nužno. U Novim Bošnjanima su radovi započeli prije dva tjedna i radi se o dionici od 17, 8 kilometara – rekla je Kralj Brlek.

Davor Zemljak (Vodne usluge) je od početka radio na pripremi i prijavi projekta te je izvijestio o dosadašnjem tijeku radova.

– Zahvaljujem izvođaču na brzini i kvaliteti radova, u Novim Bošnjanima su napravili već 1, 3 kilometra. Još moraju odraditi 2,4 kilometra i mislim da će odraditi 7 kilometara ove godine. Što se tiče paketa NPOO-a, radi se o 5 projekata. Tu su ovaj projekt koji se odnosi na cjelinu 3, drugi je rekonstrukcija magistralnog cjevovoda na Kalniku, od Vratna do Deklešanca, crpna stanica Fodrovec 2 i aglomeracija Sveti Ivan Žabno.

Radove izvodi tvrtka Legrad d.o.o., a direktorica Josipa Letec Erjavec ističe:

– Gradi se distribucijski cjevovod dužine preko 17 i pol kilometara. Nadamo se da ćemo opravdati povjerenje. Zadovoljni smo jer radimo u ovakvom okruženju. Prvi susreti s naručiteljem radova su jako pozitivni u smislu da su upućeni u problematiku i znaju što žele. Kao što je već rečeno, u ovoj godini moramo napraviti minimalno 7 kilometara, sljedeće godine 8, a ostatak 2025. godine. Pripremamo teren, dokumentaciju i izvedbene projekte. Hvala na ukazanom povjerenju – kazala je Letec Erjavec.