Programi i zanimanja srednjih škola predstavljeni u Križevcima

U sklopu promocije upisa u srednje škole, Koprivničko-križevačka županija u suradnji s partnerima – Obrtničkom komorom KKŽ, HGK Županijskom komorom Koprivnica, PORA Regionalnom razvojnom agencijom i HZZ – Područnim uredom Križevci te srednjim školama u sva tri županijska grada organizira prezentaciju srednjih škola i zanimanja.

Danas je prezentacija održana u dvorani Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci kojoj su nazočili župan Darko Koren i pročelnica Ana Mušlek te ravnatelji križevačkih srednjih škola Toni Svoboda i Gordana Juran-Ratković

Župan Koren naglasio je kako je ovo izvrsna prilika da učenici 7. i 8. razreda dobe informaciju o tome koje im sve mogućnosti stoje na raspolaganju kada govorimo o njihovom daljnjem obrazovanju. -Uz vodič koji već 5 godina pripremamo kao temeljnu publikaciju u tiskanom i elektronskom obliku koji učenicima daje sve potrebne informacije, mislim da je ovakav živi kontakt isto tako koristan i da tu učenici mogu saznati sve ono što možda ne znaju – rekao je župan.

Ravnatelj Srednje gospodarske škole Križevci Toni Svoboda kazao je kako već petu godinu za redom organiziraju Dane otvorenih vrata i prezentaciju zanimanja strukovnih škola. -Županija kao primarni cilj ima ulaganje u obrazovanje te je naša suradnja jako dobra i na visokom nivou. Za četverogodišnja zanimanja imamo najviše interesa, primjerice za veterinarske tehničare i agrotehničare, ali i za poljoprivredne tehničare i fitofarmaceute – rekao je Svoboda te dodao kako je ove godine zanimljiv odabir smjer mljekara, gdje su jedinstvena škola u Hrvatskoj koja ima svoj govedarski i mljekarski praktikum.

Ravnateljica Srednje škole ‘Ivan Seljanec’ Križevci Gordana Juran-Ratković rekla je kako je njima kao školi bitno da se predstave, jer učenici 7. i 8. razreda zapravo nisu sigurni što ih čeka. -Važno nam je da otprilike vide što se nudi kako bi znali pravilno izabrati. Imamo puno iskustva u tome da učenici ne shvaćaju što će se u srednjim školama raditi i nemaju nikakvu predodžbu o tome, pa i određeni postotak njih krivo odabere ili odu izvan grada. Pa nakon toga imamo dosta molbi za prebacivanje iz škole u školu – poručila je ravnateljica te dodala kako u zadnje dvije, tri godine raste interes za strukovne škole.