Udruga pripadnika ratne postrojbe policije Križevci obilježila Dan državnosti i Dan Udruge

Udruga pripadnika ratne postrojbe policije Križevci u četvrtak je svečanim programom obilježila Dan državnosti i Dan Udruge.

Nakon paljenja svijeće i polaganja vijenca kod spomen obilježja “Ponos branitelja – u znaku križa”, u svečanom domu u Carevdaru je održana svečana sjednica.

Sjednicu je vodio predsjednik Udruge Željko Kemenović koji je na početku pozdravio sve prisutne.

– Prošle su 34 godine otkako je konstituiran prvi demokratski višestranački Sabor RH, čime je potvrđena njegova povijesna uloga u očuvanju hrvatske državnosti. Taj dan slavimo kao Dan državnosti, a označio je prelazak iz komunističke vladavine u demokraciju i kako je rekao prvi predsjednik Franjo Tuđman, ostvarenje višestoljetnih težnji hrvatskog naroda za vlastitom državom. Pripadnici policije tada su bili prvi stup obrane. Iako slabo naoružani, uspjeli smo se održati dok nije stasala hrvatska pobjednička vojska, te zajedno s policijskom snagama izvojevala konačnu pobjedu i toliko željenu slobodu.

Mi branitelji smo ti koji moramo djelovati kako bi se održalo sjećanje na te slavne dane. Nove generacije moramo podsjećati da je sloboda plaćena krvlju preko 8 tisuća hrvatskih branitelja. Samo s našeg područja poginulo ih je 36, iako ovdje nije bilo ratnih zbivanja, izuzev oslobađanja vojarne. Budimo ponosni što smo bili dio te slavne povijesti – rekao je Kemenović.

Povodom Dana državnosti, održane su sportske igre Udruge pripadnika ratne postrojbe policije, te su na svečanoj sjednici uručene nagrade.

Uručena su i priznanja članovima za sudjelovanje u Domovinskom ratu.