Gradonačelnik Rajn najavio 21. sjednicu Gradskog vijeća, Grad preuzima upravljanje gradskim bazenima

Gradonačelnik Križevaca Mario Rajn danas je s pročelnicima upravnih tijela održao konferenciju za medije povodom 21. sjednice Gradskog vijeća Grada Križevaca koja će se održati u srijedu u 18 sati.

Gradonačelnik je istaknuo kako je na dnevnom redu 25 točaka, a najvažnija je drugi rebalans proračuna.

– Izmijenjeni proračun iznosi 31.203.977,00 eura. Povećavamo sredstva za rad mjesnih odbora i gradskih četvrti za 60 tisuća eura te rashode za zaposlene u Dječjem vrtiću Križevci za 242 tisuće eura. Dodatno su osigurana sredstva za uređenje parka kod vrtića u iznosu od 45 tisuća eura. Osigurana je i stavka od 500 tisuća eura za proširenje vrtićkih kapaciteta na prostoru bivše vojarne. Krećemo u rekonstrukciju sanitarnih čvorova u sportskoj dvorani OŠ Ljudevita Modeca u Potočkoj ulici za što smo osigurali 80 tisuća eura. Sukladno potrebama mladih, krećemo s opremanjem dnevnog boravka za mlade za što smo osigurali 5 tisuća eura. Program će se provoditi u suradnji s gradskim Savjetom za mlade i s mladima. Ta potreba dnevnog boravka je jedna od onih koje su se višestruko isticale i među top prioritetima je mladih. – rekao je Rajn.

Što se tiče ulaganja u sportsku infrastrukturu Rajn je rekao kako su došli na red i tenisači.

– Krećemo s natkrivanjem teniskim terena nakon što su naši klubovi spojeni, što me izrazito raduje i pohvaljujem tu inicijativu zajedništva. Osigurali smo 80 tisuća eura da se sve natkrije. Time ćemo našim tenisačima omogućiti da u zimskim i kišnim uvjetima mogu trenirati. Tu je naglasak na naše najmlađe tenisače. Škola tenisa ima svoj zamah i u natkrivenom prostoru može onda normalno funkcionirati cijelu godinu. – kaže Rajn.

Na konferenciji je istaknuto kako su se povećala sredstva za održavanje nerazvrstanih cesta za 50 tisuća eura te sredstva za modernizaciju nerazvrstanih cesta, također, za 50 tisuća eura.

– Ove godine krećemo u rekonstrukcije ceste u Ulici Franje Tuđmana. Za to je osigurano 300 tisuća eura. Riječ je o rekonstrukciji postojećeg betonskog kolnika ali i onog djela koji počinje od crkve sv. Florijana prema Razvojno-tehnološkom parku, ali i rekonstrukciju odvojka koji vodi prema našim vrtićima, odnosno Restoranu Vojarna. U tom odvojku napravit će se i parkirna mjesta uz samu prometnicu čime će se znatno unaprijediti i promet i sigurnost, a i red oko spomenika braniteljima. – dodao je Rajn.

Gradonačelnik Mario Rajn potvrdio je kako će se semaforizirati raskrižje Ulice Ivana Zakmadije Dijankovečkog, Franje Račkog, Tadije Smičiklasa i Potočke ulice.

– Za ovo smo dobili sredstva od Ministarstva unutarnjih poslova koje nam je dodijelilo 51 tisuću eura. Ostatak ćemo osigurati mi kao Grad Križevci. Sve zajedno je osigurano 98 tisuća eura, toliko je procijenjena ta investicija. Nakon dva rotora i semafora koje smo postavili, sanirati ćemo još jedno opasno mjesto koje je prometno zahtjevno na području grada.- rekao je Rajn.

Grad je osigurao i 400 tisuća eura za izgradnju infrastrukture javnog prijevoza u obliku perona, okretišta i stajališta te punionice.

– Veći dio ove stavke je punionica za električne autobuse budući da će naš javni prijevoz koji planiramo biti baziran na elektro-busevima. – rekao je Rajn.

Osnovat će se tvrtka Križevci energija d.o.o. i rebalansom će se osigurati 10 tisuća eura za osnivanje.

– To ej trgovačko društvo prvenstveno radi upravljanja izgradnjom fotonaponske elektrane na lokaciji Trstenik. Riječ je o velikoj fotonaponskoj elektrani priključne snage 400,9 megavata, ali će biti instalirano više solarnih panela. Riječ je o javnom prostoru i projektu za kojeg smo dosta dugo ishodili sve potrebne papire. To će sve biti preneseno u novu tvrtku kao dio njihove dugotrajne imovine. Mi očekujemo da ona ostvaruje značajne prihode. – rekao je Rajn.

Donesena je i odluka potpore za specijalističko usavršavanje doktora medicine pedijatrije.

– Nakon potreba koje smo dobili za dobivanje pedijatra i činjenice da smo doveli pedijatrijsku skrb, analizom i projekcijom u budućnosti svjesni smo da jedna od pedijatrica će u narednom periodu morati u imovinu. Taman nam taj period korelira s trajanjem specijalističkog usavršavanja za primarnu pedijatriju. Samim time htjeli smo potaknuti mlade liječnike da odaberu baš područje primarne pedijatrije da bi nakon 5 godina mogli je popuniti jednim kvalitetnim pedijatrom. Zamišljeno je kao dodatak na plaću od 9 tisuća eura bruto. – rekao je Rajn.

Jedna od točaka je odluka o određivanju ulica i trgova na području Grada, a riječ je o usklađenju teksta. Nema nikakvih promjena i mijenjanja adresa. Također, nova odluka o komunalnom redu je odluka o usklađivanju teksta s postojećim zakonima u gospodarstvu i kazne su propisane u eurima.

Rajn se osvrnuo i na situaciju s gradskim bazenima. Potvrdio je kako ove godine kupališne sezone neće biti zbog sigurnosnih razloga.

– Za gradske bazene je utvrđena sigurnosna problematika i bazeni se ne mogu koristiti ove godine. Pokrenuli smo proces projektiranja novih bazena pri čemu paralelno s dosadašnjim zakupcem koji ima obvezu održavati bazene i pokrenuti kupališnu sezonu, reguliramo dosadašnje odnose. To radimo u suglasju, budući da smo pokazali volju da preuzmemo održavanje bazena. Proces projektiranja novih bazena koji je pokrenut je zalog te dobre volje. Želimo da novi rekonstruirani bazeni budu u funkciji već iduće godine – rekao je Rajn.

Gradski pročelnik Sandro Novosel na konferenciji se osvrnuo na rezultate upisa u dječje vrtiće na području Križevaca.

– Nažalost, liste čekanja su se opet dogodile. Najveća je u Dječjem vrtiću Križevci, a postoji i u ostalim vrtićima. Nekih 135 do 140 djece je na listi čekanja u Dječjem vrtiću Križevci. Na temelju usporedbe podataka u druga tri vrtića, a to su sv. Josip, Zraka sunca i Čarobna šuma, utvrđeno je da su ista djeca na listi čekanja u gradskom vrtiću te na listama u tri privatna vrtića na području grada. Neka djeca su upala u kvotu za gradski vrtić, ali su stekla i pravo upisa u druge vrtiće na području grada. Kad se ti podaci usporede, dolazimo do brojke od 80 djece koja su ostala neupisana, a imaju uvjete.

Kako bi se riješio taj problem, Dječji vrtić Križevci će dobiti nove kapacitete. Postignut je dogovor s tvrtkom Medikament koja djeluje u prostoru bivše vojarne. Tvrtka će se do kraja rujna iseliti iz tog prostora, a prostor će potom biti preuređen za potrebe Gradskog vrtića Križevci. Tim proširenjem kapaciteta dobit ćemo prostor za 4 skupine, odnosno 80 djece. Molimo roditelje za razumijevanje. Početkom sljedeće godine će novi kapaciteti biti u funkciji. Velik broj djece koja su na listi čekanja ipak će dobiti mogućnost predškolskog obrazovanja u gradskom vrtiću – rekao je Novosel i dodao kako Grad i dalje sufinancira smještaj djece u vrtićima na području susjednih općina te u dva obrta za čuvanje djece na području Križevaca.