Dobrovoljno vatrogasno društvo Kalnik proslavilo 90. obljetnicu

U subotu je održana svečana sjednica povodom obilježavanja 90. obljetnice Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kalnik.

Svečanoj sjednici prisustvovali su potpredsjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Miroslav Petračija, potpredsjednik Vatrogasne zajednice Grada Križevaca Darko Furež, ispred JVP Križevci Nikola Mišain te načelnik Općine Kalnik Mladen Kešer.

Miroslav Petračija, potpredsjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije, uvodno je pozdravio sve prisutne.

– Naša Vatrogasna zajednica u svom sastavu ima tri Javne vatrogasne postrojbe, imamo 23 Vatrogasne zajednice, 142 DVD-a, 272 vozila i oko 9800 vatrogasaca te 2009 operativnih vatrogasaca. Proračun Vatrogasne zajednice iznosi 185 tisuća eura. Želim se zahvaliti Županiji koja osigurava ta sredstva. Čestitam vam na ovoj obljetnici i želim vam i dalje puno sreće – rekao je Petračija i čestitao obljetnicu.

Potpredsjednik Vatrogasne zajednice Grada Križevaca Darko Fureš čestitao je na obljetnici te zaželio svima složnost.

– Vidim da ste aktivni, da ste sudjelovali na raznim akcijama što je pohvalno. Danas je teško odvojiti vrijeme za bilo što. Dobrovoljaca ima sve manje jer su došla nova vremena. Mladi nas sve manje prate, ali nadam se da će se to promijeniti. Devedeset godina nije malo. Budimo ustrajni, budimo jedan uz drugoga, borimo se i dalje i uz slogu moći ćemo sve – rekao je Fureš.

Općinski načelnik Mladen Kešer pozdravio je sve prisutne u ime župana Koprivničko-križevačke županije te u ime svih općinskih vijećnika.

– Ovo je prigoda da istaknemo nekoliko činjenica. Jedna činjenica je da vatrogastvo na području Kalnika postoji 90 godina. Ovdje smo se okupili da damo čast i slavu onima koji su osnovali DVD Kalnik. Čestitam i vama koji ste primili zahvalnice i priznanja. Dvadeset godina biti u jednom društvu nije malo, tu ima i raznih nesuglasica i dobrih stvari. Ono što je bitno je da ste dokazali da se zajedno može nešto napraviti. Naš generalni problem je što nas nema, ali nadam se da će se nešto promijeniti. Nadam se da ćemo sljedeće godine napraviti i Vatrogasni dom ovdje u Kalniku. Mislim da moramo obnoviti i vozni park jer gasiti na brdskom prostoru je vrlo zahtjevno. Vatrogastvo treba maknuti van političkih opcija i moramo ga svi zajedno poštivati – zaključio je Kešer.

Svečano obilježavanje započelo je svečanim postrojavanjem i dočekom gostiju. Potom je održana povorka do crkve sv. Brcka gdje je održano svečano misno slavlje. Položeni su vijencu umrlim vatrogascima i članovima Društva, a na svečanoj sjednici uručene su nagrade i priznanja zaslužnim vatrogascima i sponzorima.

Program je vodila Lorena Kruhin koja je uvodno podsjetila okupljene na bogatu povijest DVD-a Kalnik. Donosimo video i fotografije iz Kalnika.