U križevačku knjižnicu “Franjo Marković” stigla i basna Baby Lasagna i Mačak Stipe

NOVI NASLOVI U GRADSKOJ KNJIŽNICI “FRANJO MARKOVIĆ”

DJEČJI ODJEL

BABY LASAGNA I MAČAK STIPE: VELIKO PRIJATELJSTVO / Yellow Yuri & Baby Lasagna. Zagreb: Rockmark, 2024.
Stipe je jednooki mačak od rođenja i veseliji život pronašao je u kući gdje mačke jedu lazanje. Svog najboljeg ljudskog prijatelja premjaukao je u Baby Lasagna jer su njegove porcije manje od uobičajenih. Jednoga dana sukob Stipe s čipkom na kauču proizvede zvukove koji će postati hit pjesma ˝Rim Tim Tagi Dim˝.
Nakon što Lasagna podijeli novu pjesmu i ples svojih mačaka, postaje senzacija: pobjeđuje na Dori, a onda slijedi najveća pozornica dosad – Eurosong. Na nju se penje sa svojim mačkama: Brankom, Gertrudom i Stipom. Ovo je basna temeljena na stvarnim pričama, a govori o podršci, ljubavi i važnosti zajedništva..
https://www.rockmark.hr/trgovina/baby-lasagna-i-macak-stipe-veliko-prijateljstvo/

ODJEL BELETRISTIKE

KRONIKA SRETNIH TRENUTAKA: ODLOMCI IZ LUDIH OSAMDESETIH / Snježana Banović. Zaprešić: Fraktura, 2023.
Osamdesete godine dvadesetog stoljeća postale su mitske – glazba, osjećaj slobode, popuštanje rigidnog socijalizma, tehnološki napredak, vjera u bolju budućnost, ali nadasve popularna kultura stvorili su vrijeme koje je bilo drugačije i jedinstveno. Snježana Banović rođena je u sretnom trenutku da živi Zagreb tih godina, grad koji “izranja iz sna”, u kojem “muzika dolazi iz podruma i krova”… te da bude jedna od aktivnih i važnih protagonistica novovalne scene, a poslije i kulturne i kazališne. Vrijeme je to u kojem su vrata omladinskih redakcija otvorena srednjoškolcima, u kojem vas profesorica književnosti uvodi u tajne feminizma, u kojem ne postoji distanca između publike i zvijezda, vrijeme u kojem se sve informacije saznaju na magičnih dvjestotinjak metara Duhanskog puta.
Kronika sretnih trenutaka intimna je i razotkrivajuća knjiga na čijim stranicama susrećemo Branimira Džonija Štulića, koji osamnaestogodišnjoj Snježani kaže “Ti si moja”, i sva druga lica s omota albuma i novinskih stranica, od Gorana Bregovića i Slavenke Drakulić do Stipe Šuvara. Snježana Banović toplo i nježno opisuje vrijeme koje je stvorilo i nju i nas, vrijeme u kojem su glazba, film, kazalište i izložbe bile najvažnije stvari na svijetu.
https://fraktura.hr/kronika-sretnih-trenutaka.html

ODJEL ZA MLADE

SKANDAR I KUŠNJE KAOSA / A. F. Steadman; [prevela s engleskoga Petra Mrduljaš]. Zagreb: Mozaik knjiga, 2024.
Skandar i Kušnje kaosa treći je nastavak u serijalu o Skandaru.
Da bi preživjeli treću godinu školovanja, Skandar i njegovi prijatelji moraju proći nekoliko opasnih izazova u otočkim elementalnim zonama i sakupiti čudesno solsticijsko kamenje. Prijateljstva, savezi i spone među jahačima jednoroga naći će se na kušnji, a samo će oni najsnažniji opstati.
U međuvremenu, Skandarova sestra Kenna napokon stiže u Gnijezdo, no zbog njezine iskovane spone s divljim jednorogom svi joj okreću leđa. A kada zastrašujuće otkriće dovede samu budućnost Otoka u opasnost, upravo je njezino ime prvo na popisu sumnjivaca. Dok se mračne sile okupljaju, Skandar mora odlučiti za što se bori i što je sve spreman učiniti: za Kennu, za Gnijezdo i za vitlače duha.
Pripremite se za neočekivane junake, elementalnu magiju, zračne bitke, drevne tajne i moćne jednoroge u ovoj dugo iščekivanoj pustolovini koju nećete moći ispustiti iz ruku!

STRUČNO-ZNANSTVENI ODJEL

POVIJESNI REVIZIONIZAM I NEOUSTAŠTVO: HRVATSKA 1989. – 2022. / Ivo Goldstein. Zaprešić: Fraktura, 2023.
Knjiga Ive Goldsteina Povijesni revizionizam i neoustaštvo – Hrvatska 1989. – 2022. završni je dio svojevrsne trilogije o zločinima djela i zločinima riječi koju čine knjige Jasenovac i Antisemitizam u Hrvatskoj. Na samom početku Goldstein se pita je li revizionizam dostojan polemike, pa i osvrta, jer on nije drugo nego jedna velika, očita laž. Ta je laž u civiliziranim i demokratskim zemljama marginalizirana, u nekima i kriminalizirana. U Hrvatskoj je, nesretnim stjecajem povijesnih okolnosti, dio vladajuće elite revizionizmom sebi pokušao priskrbiti legitimitet, a dio znanstvene elite u njemu je prepoznao unosnu robu za kojom na našem neukom tržištu vlada potražnja. Povrh svega, središnji motiv revizionista jest rehabilitacija ideologije i režima poraženih 1945. Zato bi revizionizam bilo pogrešno ignorirati jer se obranom povijesnih istina ne brani samo historiografija nego i demokratska civilizacija.

https://fraktura.hr/povijesni-revizionizam-i-neoustastvo.html