PLAZMA SPORTSKE IGRE MLADIH Donosimo šahovske rezultate

Državna završnica Plazma Sportskih igara mladih ove se godine održala u Rijeci od 20. do 31. srpnja. Najveća sportsko amaterska manifestacija u Europi i ove je godine okupila najbolje sportašice i sportaše iz cijele Hrvatske koji će se u Rijeci boriti za prolaz na veliku Međunarodnu završnicu.

Više od 2.000 mladih sportaša osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta na Državnu završnicu kvalificiralo se u 10 sportskih disciplina Coca- Cola Cup u nogometu, Tommy turnir u malom nogometu, PBZ cup u šahu, Kinder joy turnir u uličnoj košarci, HEP turnir u rukometu, MIS turnir u odbojci, PAKET24 Cup u tenisu, stolni tenis, turnir u odbojci na pijesku, graničar i atletika u sklopu Telemach Dana sporta.

Na Plazma Sportskim igrama mladih šah zauzima posebno mjesto kao jedna od ključnih disciplina u kojoj mladi sportaši iz cijele Hrvatske pokazuju svoje vještine i strategije. Ova intelektualna igra svake godine privlači sve veći broj natjecatelja koji se pripremaju i natječu tijekom cijele godine tako je na Državnoj završnici PBZ cup-a u šahu posebno jaka ovogodišnja konkurencija.

Nakon 103 održana kvalifikacijska šahovska turnira koji su se razigravali od siječnja do lipnja u 4 kategorije: djevojčice i dječaci do 11 godine te djevojčice i dječaci do 15 godina, na PBZ cup-u u šahu mladi su sportaši zaigrali su za prolaz na Međunarodnu završnicu. Ovogodišnje Igre okupile su izuzetno talentirane mlade šahiste i šahistice čija su znanja i vještine doprinjeli visokoj razini natjecanja. Sudionici su imali priliku odmjeriti snage s najboljima iz drugih dijelova zemlje, što doprinosi njihovom daljnjem razvoju i popularizaciji šaha među mladima.

Lana Car iz Hagnja zlatna je šahistica u kategoriji do 15 godina, a Nora Ljaljić iz Križevaca najbolja je u kategoriji do 11 godina. Lana i Nora osim zlatnog postolja osigurale su i put u Split na veliku Međunarodnu završnicu Plazma Sportskih igara mladik.
U Splitu će od 19. do 24. kolovoza šah zaigrati s najboljima iz Slovenije, Bosne i Hercegovine te Srbije.
Uz natjecanja, Plazma Sportske igre mladih pružaju sudionicima i priliku za druženje, kupanje i stvaranje novih prijateljstava. Ovaj spoj sporta, zabave i edukacije čini Igre nezaboravnim iskustvom za sve sudionike, potičući ih na daljnji sportski razvoj i zdrav način života.
Više od 110.000 djece i mladih sudjelovalo je u 28. sezoni Plazma Sportskih igara mladih u Hrvatskoj.