Križevački vatrogasci stigli prvi na požarište u Tučepima i borili se s vatrenom stihijom 14 sati

U srijedu ujutro još uvijek je trajala borba 237 vatrogasaca sa vatrenom buktinjom koja je izbila na otvorenom prostoru u Gornjim Tučepima, predio Čovići, raširivši se i na Park prirode Biokovo. Od vatrogasaca se doznaje da su u srijedu rano ujutro dva canadaira uzletjela put požarišta kako bi pomogli kolegama u gašenju.

Uz 237 vatrogasaca na terenu je i 55 vatrogasnih vozila.

Požar u Gornjim Tučepima izbio je u utorak nešto iza 20 sati, vatra je zahvatila makiju, nisko raslinje i borovu šumu, brzo se širila i protegnula na četiri kilometra od mjesta Čovići do Šimića. Mještani kažu kako su se cijelu noć duž požarišta čule jake detonacije, a Goran Bušelić iz DVD-a Tučepi za Hrvatski radio je rekao kako se radilo o “eksplozijama od plinskih boca iz starih vozila koja su napuštena”.

Stanovnici su cijelu noć proveli na terenu s vatrogascima polijevajući svoje kuće vodom i strahujući za imovinu, no prema neslužbenim informacijama u požaru je ipak izgorjelo nekoliko maslinika i par vozila.

Zbog požara u Tučepima zatvorene su ceste iz Vrgorca prema Makarskoj, te ona prema Podgori zbog čega se promet odvija obilazno.

Djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Križevci također su sudjelovali u gašenju požara u Gornjim Tučepima.
Naime, nakon dojave o nastanku i mjestu požara vatrogasci su izašli na teren i zatekli požar niskog raslinja koji se širi velikom brzinom potpomognut vjetrom prema kućama koje su uspjeli obraniti.

“Vatrogasci Tomica Miklin i Ivica Arki proveli su ukupno 14 sati na požarištu te se nakon odmora oko 15 sati ponovo vraćaju na požarište. Križevački vatrogasci prvi su stigli na požarište i upućujem riječi pohvale našim vatrogascima koji su se izložili svoje živote iznimno teškoj situaciji koja je zahvatila Tučepe”, rekao nam je zapovjednik JVP Križevci Mario Martinčević.

Najnovije informacije ukazuju da su Canadairi napustili požarište kod Tučepa, a jedan je u pripravnosti u Zračnoj luci Split do daljnjega.
Vatrogasci su i dalje na terenu i saniraju požarište, izvijestila je u srijedu prijepodne Hrvatska vatrogasna zajednica.