Na 45. godišnjicu obilježavanja bibliobusne službe, predstavljen novi bibliobus

Na 45. godišnjicu obilježavanja bibliobusne službe, u petak je u središtu Koprivnice predstavljen novi bibliobus Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“, vrijedan 363 tisuće eura. Predstavljanju novog bibliobusa uz saborskog zastupnika i gradonačelnika Mišela Jakšića, župana Darka Korena, ravnatelja Knjižnice Karla Galinca, prisustvovala je i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

„Prvi dogovori oko financiranja novog bibliobusa počeli su početkom 2022. , a kamionsko podvozje Iveco navaljeno je krajem iste godine. Godinu dana kasnije krenula je nabava za nadogradnju koja je završila u lipnju ove godine. Netom nakon toga bibliobus je homoligiran i registriran, a tijekom srpnja završeno je oslikavanje. Novi bibliobus obilazit će ukupno 55 stajališta, od toga šest na području Grada, 46 stajališta u 17 općina, zatim dječji vrtić – objekt Crvenkapica u Kampusu, tvrtku kampus i koprivnički Dom za starije i nemoćne osobe“, kazao je ravnatelj Galinec.

Zadovoljstvo s novim bibliobusom iskazao je župan Darko Koren.

„Želio bih u svoje i u ime svojih suradnika istaknuti jednu posebnost da smo jedna od dvije županije u Hrvatskoj koja ima potpunu pokrivenost sa bibliobusnom službu na svojem prostoru i to je nešto što čovjeka zaista veseli“.

Da je ovo najljepši poklon korisnicima i zaposlenicima Knjižnice za obilježavanje 45. godišnjice bibliobusne službe složio se i gradonačelnik Mišel Jakšić

„Mislim da ne moram posebno naglašavati koliko smo ponosni na ostvarenja naše Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ koja već godinama ima sjajne rezultate, prepoznate od Ministarstva kulture i medija te od mnogih europskih kulturnih institucija te na najbolji mogući način opravdava naša ulaganja u kulturnu ponudu. Knjižnica i čitanje posebno su važni u današnje vrijeme novih tehnologija i raznih znanstvenih tumačenja pri čemu svatko ima pravo na svoje mišljenje. Isto tako, moram malo privatizirati, jer bez obzira na dostupnost svih mogućih novih tehnologija i mogućnosti koje imamo za čitanje, meni je i dalje najdraže kad knjigu i novine držim u rukama. Zbog toga mi je drago da naša Knjižnica ide u tom smjeru“, kazao je gradonačelnik Jakšić, zahvalivši se pritom Koprivničko-križevačkoj županiji i Ministarstvu kulture i medija na prepoznavanju važnosti bibliobusa za naš kraj te sudjelovanju u sufinanciranju ovog projekta.

Ministarstvo kulture i medija sa 199 tisuća eura sudjelovalo u projektu nabavke novog bibliobusa.

„Koprivnica u hrvatskim okvirima ostvaruje iznimne rezultate u knjižničnim uslugama. Tu je jedan od najvećih postotaka upisanih građana u kontinuitetu u knjižnicu, a na to sve se nadograđuje ovaj projekt novog vozila za bibliobusnu službu. Prosvjetiteljska uloga knjižnica je relevantna i danas, ali knjižnice po mnogo čemu se pokazuju kao najvitalnije kulturne ustanove. To nisu mjesta gdje se samo posuđuju knjige, one su kao mali kulturni centri mjesta gdje se događaju razna kulturna zbivanja“, zaključila je ministrica Obuljen Koržinek.

Nakon što su djeca iz Dječjeg vrtića “Bregunica” iz Novog Virja prerezala vrpcu i tako svečano otvorila biblious, uslijedilo je njegovo razgledavanje.