Filozofska tribina Franjo Marković povodom 110. godišnjice smrti i 180. godišnjice rođenja

Gradska knjižnica „Franjo Marković“ Križevci i Zavod za znanstveno-istraživački i umjetnički rad HAZU Koprivničko-križevačke županije u Križevcima u suradnji s Gimnazijom Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci pozivaju Vas na filozofsku tribinu Franjo Marković (1845.-1914.) – povodom 110. godišnjice smrti i 180. godišnjice rođenja u utorak 17. rujna 2024. s početkom u 19:00 sati u Multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice “Franjo Marković” Križevci.

Na tribini izlažu: prof. dr. sc. Hrvoje Jurić: “Franjo Marković – utemeljitelj moderne hrvatske filozofije”, prof. dr. sc. Lino Veljak: “Filozofija Franje Markovića u kontekstu onodobne europske filozofije”, dr. sc. Zvonko Šundov: “Estetski problem u djelu Franje Markovića” i doc. dr. sc. Goran Sunajko: “Franjo Marković i ideja panslavizma”.

Program obilježavanja godišnjica rođenja i smrti Franje Markovića sufinancira Ministarstvo kulture i medija.


Franjo Marković (Križevci, 26. srpnja 1845. – Zagreb, 15. rujna 1914.), bio je hrvatski filozof i književnik po kojem naša knjižnica nosi ime. Ove i sljedeće godine obilježavamo 110 godina od smrti i 180 godina od njegova rođenja događanjima u njegovu čast.

Franjo Marković doktorirao je u Beču iz područja estetike, bio je prvi profesor filozofije i prvi dekan na obnovljenom zagrebačkom sveučilištu od 1874. te po njemu ime nosi i nagrada Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koja se dodjeljuje studentima koji su u prethodnoj kalendarskoj godini ostvarili zapažene znanstvene, umjetničke, stručne i sportske rezultate.