Sjednicom Vijeća za prevenciju u Križevcima obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji se obilježava 22. rujna, u petak je održana sjednica Vijeća za prevenciju.

Sjednicu je otvorio zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško, a razgovaralo se o problematici nasilja nad ženama i prepoznavanju nasilja u partnerskim vezama među mladima. Predsjednica Udruge HERA Križevci Marina Švagelj Jažić predstavila je podatke iz savjetovališta istaknuvši podršku koja je pružena ženama s područja Križevaca i okolnih županija. Također je naglasila i važnost SOS telefona za pomoć te pohvalila suradnju s Policijskom postajom i Centrom za socijalnu skrb.

O trendovima u statistici nasilja u obitelji govorio je pomoćnik načelnika Policijske postaje Križevci Dražen Šeliga koji je posebno naglasio važnost zajedničkog rada svih institucija u suzbijanju nasilja.
Predsjednica Udruge HERA potom je predstavila rezultate istraživanja provedenog u sklopu projekta „Za veze bez nasilja“.

Riječ je o projektu koji je usmjeren na prevenciju nasilja u partnerskim vezama među mladima kroz jačanje kapaciteta mladih u školama, pružanje usluga psihosocijalne podrške mladima, žrtvama nasilja s rizičnim ponašanjem i javno zagovaranje u Križevcima te Koprivničko-križevačkoj županiji. Partneri na projektu su Srednja škola „Ivan Seljanec“ Križevci i Srednja gospodarska škola Križevci, a projekt se provodi uz financiranje Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih. Istraživanje je pokazalo kako je potrebno dodatno jačati svijest o nasilju u vezama i osigurati podršku mladima u školama i zajednici.

,Zaključeno je kako su zajednički napori institucija, škola i udruga ključni za daljnju borbu protiv nasilja nad ženama.