U Križevcima obilježen Međunarodni dana borbe protiv nasilja nad ženama

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, u petak je u Križevcima održana javna akcija u organizaciji Udruge Hera koju već dvanaestu godinu za redom podržava i u njemu sudjeluje Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije. Cilj akcije bio je podizanje svijesti o važnosti prevencije i eliminacije nasilja nad ženama te pružanje informacija o dostupnim načinima prijave i podrške za sve žrtve i svjedoke nasilja. Ovogodišnja poruka je „Prestanite štititi silovatelje i nasilnike“, kojim se skrenula pažnja na recentne događaje u Osijeku.

Ovu važnu akciju podržali su i župan Darko Koren, pročelnica za zdravstveno-socijalne djelatnosti Maja Blažek, križevački pročelnik za društvene djelatnosti  Sandro Novosel, predsjednica Udruge HERA Marina Švagelj Jažić, članice i članovi Povjerenstva za ravnopravnost spolova KKŽ te predstavnici ustanova i institucija kao i brojni građani.

Župan je podržao rad Udruge i Povjerenstva te podsjetio kako  Županija uz provođenje odgovorne socijalne politike kontinuirano radi i na podizanju svijesti javnosti o pravima žrtava nasilja. Podsjetio je na iznimno važan projekt „Novi početak“ kojom je Županija osigurala sigurnu kuću za sve žrtve nasilja. Apelirao je na sve koje trpe nasilje da isto prijave nadležnim institucijama, kako bi postali društvo koje ima nultu stopu tolerancije prema nasilju.

Tijekom javne akcije podijeljeni su informativni i edukativni materijali, a zainteresirani građani su u razgovoru s organizatorima mogli dobiti informacije o tome kome se obratiti za pomoć i podršku te kako i na koji način podnijeti prijavu.

Podsjetimo Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama odlukom Ujedinjenih naroda od 1999. godine obilježava u znak sjećanja na 25. studenoga 1960. godine, kada je aktivistice za ženska prava sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabel u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo.